Gennembrud for retssikkerheden

Frifindelse af BL-medlem i landsretten er en god nyhed for de danske landbrugsfamilier, som pålægges at genskabe diger, der aldrig har eksisteret

Peter Kiær hos Bertram

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Medlem af Bæredygtigt Landbrug, Harald Astrup Tranberg Madsen, er netop blevet frifundet ved Vestre Landsret. Landsretten tilsidesatte myndighedernes vurdering af et påstået dige, som landmanden ifølge anklageskriftet skulle have ødelagt.

Sagen er ikke bare godt nyt for vores medlem – men også et decideret gennembrud for retssikkerheden. Mange danske landbrugsfamilier er gennem tiden blevet pålagt at genskabe diger, der aldrig har eksisteret. At gamle sagn og utroværdige kortværk beretter om små forhøjninger mellem marker, er altså ikke længere nok til at dømme lodsejere for fiktive forbrydelser.

I den nyeste sag har en landinspektørs tilbundsgående undersøgelser været afgørende for frifindelsen. Nu må det være op til kulturministeren – som vores chefjurist har skrevet til – at bede Slots- og Kulturstyrelsen gennemgå de mange øvrige påståede digesager, hvor beviserne alene bygger på gamle kortværk samt anvendelse af såkaldte højdemodeller, og hvor der åbenlyst mangler et tilstrækkeligt fagligt grundlag. Mange af disse sager bør arkiveres lodret.

Vi er glade for Landbrug & Fødevarers opbakning til Bæredygtigt Landbrugs henvendelse til kulturministeren. Det er et samlet dansk landbrug, der nu forlanger virkelighedsnær lovgivning og regulering.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Maskinbladets onlineversion via linket HER).

Scroll to Top