BL: Ingen grund til at mistænkeliggøre glyphosat

Pesticidhandlingsplan er totalt urealistisk, mener Bæredygtigt Landbrug – der forsvarer verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel

Jørgen Evald taler hos Poul Uhrenholt

Der er ingen grund til at tale Roundup og dets aktivstof glyphosat ned, sådan som politikerne på Christiansborg gør med en ny handlingsplan for pesticider.

Sådan lyder reaktionen fra Bæredygtigt Landbrug.

”De folkevalgte gør både klimaet og biodiversiteten en bjørnetjeneste ved gang på gang at mistænkeliggøre verdens mest skånsomme og effektive ukrudtsmiddel, som forskere – senest i en 11.000 sider lang EU-rapport – for længst har frikendt for skadevirkninger. Der findes ingen alternativer, der er mere miljø- eller klimarigtige”, siger foreningens faglige direktør Jørgen Evald Jensen.

”I øvrigt er det dobbeltmoralsk at tale om at forbyde visse anvendelser af dette aktivstof, samtidig med at man henholdsvis hæver og sænker afgifterne, alt efter hvor belastende midlerne er – med det resultat at netop glyphosat nu bliver billigere. Det svarer til at bede folk om at køre i små biler, samtidig med at man gør disse køretøjer dyrere. Vi så hellere, at man helt fjernede afgifterne. Det er alligevel svært at adfærdsregulere markedet, når danske landmænd naturligvis hverken bruger mindre eller mere end nødvendigt”, forklarer han.

Derfor kalder Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør også den overordnede politiske ambition om at sænke pesticidbelastningen for helt urealistisk.

”Vi taler om en værre omgang formynderi, som man lægger oveni de lovlige og godkendte planteværnsmidler, der i forvejen er underlagt verdens strengeste pesticidlovgivning. For Bæredygtigt Landbrug er det vigtigt, at vi ikke bombes tilbage til en fortid for 50 år siden, hvor jorden skulle bearbejdes mange gange både efterår og forår – med den følgevirkning, at der skete en betydelig udledning af både nitrat og CO2. Det vil være stik imod nutidens miljø- og klimapolitik. Hvis de dyr, som bor på markerne – viber, fasaner, agerhøns, regnorme, biller med flere – kunne tale, ville de nok kunne berette om det problematiske for deres boligsituation, når landmændene er nødt til at pløje, harve og strigle mod ukrudt”, siger Jørgen Evald Jensen.

Han roser til gengæld den del af aftalen, hvor undersøgelserne i forbindelse med godkendelsen udbygges (de såkaldte VAP-celler).

”Vi mener, at alle anvendte kemiske produkter, som vi anvender i samfundet, først burde godkendes efter disse grundige undersøgelser”, siger Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

(Ovenstående tekst er også sendt ud som pressemeddelelse. Du kan læse mere om pesticidaftalen på Miljøministeriets hjemmeside via linket HER).

5 kommentarer til “BL: Ingen grund til at mistænkeliggøre glyphosat”

  1. Henrik Fleischer

    Hvordan kan det så være, at Monsantos kommunikationschef påstod, at det var så ufarligt, at det kunne drikkes direkte fra flasken…og så udvandrede i raseri, da han blev tilbudt et lille glas af skidtet?

  2. Det har aldrig været meningen, at landmænd skal kemiingeniør, for at passe deres arbejde. Der skal selvfølgelig gøres op, med afhængigheden af petrokemiske produkter i landbruget, herunder også glyphosfat. Landbruget skal begynde en omstilling, væk fra denne afhængighed, og derfor skal glyphosfat udfase hurtigst muligt. Landbruget kan lige så godt indstille sig på, at det er den vej udviklingen går.
    https://www.dn.dk/nyheder/tyskland-forbyder-roundup/

    https://www.dn.dk/nyheder/glyphosat-bor-forbydes/

  3. Du skriver, at der er viber og agerhøns på markerne. Det vil jeg gerne se. De marker, der ligger rundt om vores lille landsby på Midtsjælland, er ørkener uden fugleliv! De har ingen levesteder og ingen føde.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.