Rigspolitichefen tilbageholdt viden om manglende lovhjemmel

Han kan ikke gemme sig bag, at ministre vildleder, forklarer eksperter om Thorkild Fogdes ageren

mink-1

Rigspolitichef Thorkild Fogde burde på et pressemøde den 7. november 2020 have sagt, at der manglende lovhjemmel til at aflive samtlige danske mink. For det vidste han udmærket.

Sådan konkluderer flere eksperter overfor Radio4.

”Det, der jo er problemet, det er, hvis han giver indtryk af, at minkavlerne er forpligtede til at aflive deres mink og er forpligtede til at følge politiets anvisninger. Fordi det var ikke gældende på det tidspunkt, og derfor bliver det vildledende og misvisende, hvis han giver indtryk af, at det er de forpligtede til”, lyder det fra Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Pligten er åbenlys

Ifølge Sten Bønsing fik man et indtryk af, at Thorkild Fogde bakkede op om ministrenes budskab, når han takkede avlerne for deres medvirken, selvom rigspolitichefen ikke selv direkte sagde, at alle mink skulle slås ned:

”Han er selvstændigt forpligtet til ikke at medvirke til, at der gives forkerte informationer. Derfor så har han en pligt til også at sikre, at der ikke bliver vildledt. Han kan ikke gemme sig bag, at der er ministre, der vildleder, eller der vildleder mere, end han gør”, lyder det.

Du kan læse mere på Radio4’s hjemmeside HER, ligesom det systemkritiske medie Indblik ligeledes beskriver sagen i artiklen HER. Politiets rolle i minkskandalen er i øvrigt nu i fokus i forbindelse med granskningskommissionens kommende afhøringer, det kan du blive klogere på i Danmarks Radios glimrende optaktsartikel HER.

Meget vanskeligt at genstarte erhvervet

Af øvrige nyheder med relation til “minkgate” kan nævnes, at Berlingske beretter om nul interesse for at videreføre minkerhvervet i Danmark. Og det er der en god grund til: Den voldsomme nedlukning af hele erhvervet for halvandet år siden betyder, at det er næsten umuligt at starte igen.

“Vi havde verdens bedste mink i Danmark, og det har taget generationer at komme langt foran resten af verden. Når man bliver lukket ned i to år minimum, så er det endnu sværere at starte op igen”, siger Tage Pedersen, formand for minkavlerne, til avisen.

Du kan se Berlingskes artikel om emnet via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top