Regeringen mørklægger dokumenter i minksagen

Hensynet til at sikre regeringens interne og politiske beslutningsproces vejer tungere end offentlighedens interesse, lyder det

blok-og-kuglepen-bl

Regeringen mørklægger oplysninger om, hvordan regeringens redegørelse om minksagen, der blev udsendt i november 2020, er blevet udarbejdet.

Det fremgår af en omtale i B.T.

Redegørelsen er siden blev kritiseret af en central embedsmand og en uvildig advokatundersøgelse for at være misvisende og mangelfuld. B.T. har derfor søgt aktindsigt i den mørklagte rapport for at undersøge, hvem der har blandet sig i udarbejdelsen af den.

”Fortroligt – skal holdes i en snæver kreds”, hedder det i en af de afsendte mails, der bl.a. drejer sig om et udkast til redegørelsen.

Men Fødevareministeriet vil ikke udlevere materialet, fordi ”hensynet til at sikre regeringens interne og politiske beslutningsproces i dette tilfælde vejer tungere end offentlighedens og din interesse i at få udleveret oplysningerne”, skriver ministeriet til mediet.

Du kan læse mere i B.T.’s artikel HER, ligesom Landbrugsavisen dækker den nyeste udvikling i sagen HER.

Sidstnævnte medie beskriver i øvrigt også, hvordan de nu tidligere minkavleres formand, Tage Pedersen, er fortørnet over politidirektør Lykke Sørensens udtalelser i granskningskommissionen.

Danske minkavlere tøvede således absolut ikke med at udføre regeringens strategi om at aflive mink i zoner omkring smittede farme i oktober 2020. Avlerne kom endda med en række forslag til, hvordan aflivningstempoet kunne forøges, fortæller Tage Pedersen i Landbrugsavisen.

Han modsiger dermed det billede af et lettere nølende erhverv, som blandt andre politidirektør Lykke Sørensen tegnede i granskningskommissionen fredag i sidste uge – i øvrigt et billede af minkbranchen, som flere vidner har givet udtryk for.

”Det er en vanvittig udtalelse. Jeg ved ikke, hvor hun har den information fra. Det kan kun undskyldes med uvidenhed”, siger han.

Læs mere i Landbrugsavisens artikel HER.

Se desuden mere om torsdagens afhøring af Tage Pedersen i granskningskommissionen i Maskinbladets video HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top