Minksagen: Regeringen får hammeren til juni

Granskningskommissionens beretning offentliggøres i forsommeren – hvor ikke bare lovgrundlaget men også ministrenes efterfølgende ageren skal vurderes

dommerhammer

Landmænd og ikke mindst tidligere minkavlere over det ganske land håber på både kritik af og straf til de regeringspolitikere og embedsmænd, som på et ulovligt grundlag ryddede et stolt erhverv af vejen.

Til juni bliver vi formentlig alle sammen klogere på, om der er grundlag for et sådant retsopgør.

Her kommer granskningskommissionen således med sin beretning om sagen. Det oplyste kommissionen efter et møde med Granskningsudvalget i Folketinget tirsdag.

Oprindeligt var det planen, at kommissionen skulle komme med sin beretning i april. Men i november fik kommissionen en ekstraopgave fra Folketinget. Den skulle også undersøge et såkaldt actioncard fra Rigspolitiet i forløbet.

Kommissionen blev nedsat for på et år at undersøge og redegøre for forløbet i november 2020, da regeringen besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

I kommissionens beretning skal der indgå en selvstændig vurdering af, om der var et lovgrundlag for afgørelsen på det tidspunkt, regeringen traf beslutningen. Hvilket der tydeligvis ikke var, det har regeringen såmænd også selv indrømmet. Men det er vigtigt at slå fast, at kommissionen ligeledes skal redegøre for, hvordan regeringens ministre handlede, da det blev klart for dem, at der ikke var et lovgrundlag til at føre beslutningen ud i virkeligheden.

Du kan læse mere i Landbrugsavisens omtale HER.

Samme avis har mere nyt om minksagen i artiklen HER, hvor det berettes, at det vil tage fire år at nedrive minkfarmene.

Også Maskinbladet har ”minkgate”-nyt – mediet fortæller nemlig om i alt 25 prøvesager om minkerstatning, der nu er skudt i gang, læs om dén vinkel HER.

Derudover spekulerer skribenten Jens Frederik Hansen, cand.jur., på den borgerlige hjemmeside Kontrast over, hvor mange års fængsel statsminister Mette Frederiksen eventuelt ville kunne blive idømt i en rigsretssag. Hvis du abonnerer på mediet, kan du blive klogere på dén minksags-analyse HER.

Og endelig handler den nyeste podcast fra Altinget, kaldet Altinget Ajour, om granskningskommissionens fokus på de såkaldte actioncards. “Hvem vidste hvad, da politiet ringede til minkavlerne?”, lyder programmets titel. Du kan se og høre mere via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.