Landmanden bør belønnes for sin klimaindsats

Bæredygtigt Landbrug står ikke alene med kravet om, at en CO2-afgift skal tage hensyn til eksempelvis CO2-oplagring i jorden

landskab-hvede-juli-16-2

Det er ikke kun Bæredygtigt Landbrug, der forlanger både plusser og minusser i det klimaregnskab, der skal ligge til grund for en eventuel kommende dansk CO2-afgift.

Nu lyder det også fra de pløjefri landmænd i Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark samt fra en gruppe biomasse-leverandører herhjemme, at danske landmænd skal have gevinst af deres klimaindsats og ikke bør udsættes for en konkurrenceforvridende CO2-afgift. Landmændene skal således belønnes for det, de bidrager med i form af biomasse, CO2-lagring i jorden og massive reduktioner i øvrigt lige fra jord til bord.

”Vi skal have sikret landmandens værdier, så han bliver godskrevet for de klimareduktioner, der sker på gården i forbindelse med afgasning. Det er vigtigt, at vi gør den grønne omstilling til en forretning for landmanden”, lyder det bl.a. fra Gitte Grønbæk, direktør i Landbrugets Biomasseleverandører, i Effektivt Landbrug.

Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark peger på, at de pløjefri landmænd lagrer op til 2,4 tons CO2-ækvivalenter årligt, fordi uforstyrret jord udleder mindre CO2. Denne klimaindsats bør, som foreslået af Klimarådet, udløse en negativ CO2-afgift, mener foreningen. De pløjefri landmænds budskab om, at de kan lagre op til 2,4 tons CO2-ækvivalenter årligt, møder umiddelbart faglig opbakning fra blandt andre landskonsulent i Jord og Dyrk-afdelingen i Seges Innovation, Annette Vestergaard. Hun påpeger dog også, at der er udfordringer, ikke mindst fordi man mangler viden på området.

Du kan læse mere i Effektivt Landbrugs to artikler om emnet HER og HER.

Bæredygtigt Landbrugs faglige konsulent Jens Lund Pedersens seneste indlæg om CO2-problematikken HER kan ligeledes gøre dig klogere på temaet.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.