Hvem har gavn af at nedlægge Danmark som landbrugsland?

De danske husdyrerhverv har nogle af de bedste betingelser i verden for at skabe klimaeffektive fødevarer - understreger landmand Martin Pinholt

køer-i-stald

Af landmand Martin Pinholt, Aalestrup

Under normale forhold ville jeg se tilbage på 2021 som et godt år at producere kød og mælk og se fremad med fortrøstning.

På trods af delvis nedlukning af det danske samfund er det lykkedes for det danske landbrug og for vore dygtige medarbejdere i virksomhederne at sikre en stor og stabil fødevareproduktion. Ingen af vore kunder i ind- og udland har skullet gå forgæves i supermarkederne, som har været velforsynede med sunde og velsmagende danske kvalitetsprodukter.

Nedslående tanker ved årets begyndelse…

Når det alligevel er surt at sige farvel til 2021, skyldes det de vedholdende udmeldinger fra den danske regerings rådgivere om, at min malkekvægproduktion bør ophøre snarest og i hvert fald inden 2030. I klimaets hellige navn har disse rådgivere anslået, at det vil være godt og bekvemt at nedlægge rundt regnet en tredjedel af dansk husdyrproduktion og i særlig grad mælkeproduktionen.

At forholde sig til en stald uden dyr og marker uden græs og majs er nedslående. Mine dygtige medarbejdere vil der ikke længere være brug for. Leverancer til mit mejeri eller slagteri vil ophøre. Hos Arla og Danish Crown vil der blive stille og intet arbejde til de dygtige håndværkere og sælgere. Der skal ikke mere købes foder fra DLG’s foderfabrikker. Og de højproduktive afgrøder vil blive erstattet med salgsafgrøder med et lavere udbytte og CO2-optag.

Det samme vil komme til at ske hos mange af mine kolleger her i Himmerland – tomme spøgelsesagtige stalde vil ligesom minkhallerne blive et almindeligt syn – og hvem kommer og fjerner disse stalde? Og hvad bliver omkostningen for de danske skatteydere – måske et trecifret milliardbeløb.

“Lev med det?”

Vores statsminister Mette Frederiksen har udtalt, at ”lev med det” – underforstået, at sådan er det, når landets politikere i Folketinget træffer store beslutninger. Beslutninger med vidtrækkende konsekvenser – ja, brutal fratagelse af mange tusinde danske familiers levebrød.

Hvad med næste generations drømme og interesse for husdyr? Hvem skal betale mine kreditorer, som nu efterlades med nogle usælgelige bygninger og marker? Og hvad skal Danmark leve af, når der ikke længere skal eksporteres kvalitetsfødevarer med ”made in Denmark” som logo?

Jeg har fået at vide fra mine rådgivere, at De Miljøøkonomiske Råd, med professor Lars Gårn Hansen, ser det ovenfor skitserede indgreb som både nødvendigt, men også som værende en samfundsøkonomisk billig løsning for at nå klimamålene. Den samme melding kommer fra Klimarådets formand ved professor Peter Møllgaard.

Er det da høje klimaambitioner?

Det politiske flertal i Folketinget har lagt vægt på, at de danske klimaambitioner skal være høje – de siger, at Danmark skal være et foregangsland. Men hvad ambitiøst er der ved at nedlægge de danske husdyrerhverv, der har nogle af de bedste betingelser i verden for at skabe klimaeffektive fødevarer? Hvem skal holde hånden under det danske velfærdssamfund specielt i yderdistrikterne? Er det overhovedet i dansk interesse?

Alle disse tanker gør det ikke nemmere at være en del af produktions-Danmark, hvor også mange håndværkere, servicevirksomheder og importører med et slag vil opleve at miste deres faste kunder.

Nogle unge vil måske forsøge sig med landbrug i vores nabolande, men de fleste vil stå overfor en helt ny livssituation med en de facto nedlæggelse af Danmark som et betydende landbrugsland.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

4 kommentarer til “Hvem har gavn af at nedlægge Danmark som landbrugsland?”

 1. Det er helt utroligt at landmanden ikke har forstået, at han skal skifte kødproduktion ud med plante produktion. Det vil måske give arbejde til flere. Det er fremtiden. D. Crown er begyndt at sælge plante baseret produkter. Hvor sølle at tage Mette F. Lev med sætning ud af den sammenhæng den er sagt i, den blev sagt om sproget i de SMSer som hun forventede ville blive gendannet. Dette læserbrev er pinlig for dansk landbrug.

  1. Jeg skal sku ik spise plante kød det kan du sku være helt sikker på jeg er stolt af at lave noget af det bedste kød i verden og det bliver jeg ved med

 2. Miljøet, ikke mindst havmiljøet og turismen vil have gavn af det. Nu er der jo ikke tale om at nedlægge landbruget men om en reducering.
  ” Ingen af vore kunder i ind- og udland har skullet gå forgæves i supermarkederne, som har været velforsynede med sunde og velsmagende danske kvalitetsprodukter”
  I hvilke andre lande kunne man ikke købe fødevarer pga. nedlukning?
  Er Danmark et landbrugsland, nej, Danmark er et landbrugsbelastet land.
  Mindre end 3 % af bnp. kommer fra landbruget så den der med ” Og hvad skal Danmark leve af, når der ikke længere skal eksporteres kvalitetsfødevarer med ”made in Denmark” som logo”? “Hvem skal holde hånden under det danske velfærdssamfund specielt i yderdistrikterne”? Her oversælger man da vistnok sin egen betydning, dansk landbrug får ca. det samme i støtte som de tjener.
  Martin Pinholt er bekymret for arbejdspladser, landbruget var ikke bekymret for arbejdspladser da man begyndte at sende svin til slagtning i Tyskland. Da var de dygtige medarbejdere på slagterierne ligegyldige. De fjordfiskere der har måttet opgive deres erhverv er også ligegyldige. En reducering af landbruget kan måske få nogle af fjordfiskerne tilbage så man kan få dagfriske fisk fanget med skånsomme metoder.

  1. Jeg skal ikke spise fjordfisk før rensningsanlæggene får styr på deres overløb. Generelt tror jeg ikke på, at tilstandene i vandmiljøet skyldes det landbrug vi har idag, men måske mere tidligeretiders forurening. Jeg bor i Aalborg, her er 1 strengs kloaksystem meget udbredt, når der så går hul og vejen falder sammen lappes det bare. Kemi og næringsstoffer som skulle løbe der i kommer, aldrig derhen det var tiltænkt. Det kan selvfølgelig også være ligemeget, når det løber over.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.