Brev til kommuner: Bæredygtigt Landbrug advarer mod BNBO-aftaler

Det er ufagligt at undgå sprøjtning for at forhindre forurening, lyder det i skrivelse, som kommunerne bliver bedt om at distribuere videre til lokale landmænd

marksprøjte-foto-hardi.dk

Flere kommuner medsender materiale fra diverse organisationer – herunder landbrugets – når de kommunikerer med lokale landmænd vedrørende de såkaldt boringsnære beskyttelsesområder.

Nu beder Bæredygtigt Landbrug kommunerne om ligeledes at distribuere denne forenings holdning til landmændene. Ikke mindst med udgangspunkt i, at Bæredygtigt Landbrug med en ret betydende medlemsskare repræsenterer landmænd i samtlige kommuner.

Savner konkret og saglig begrundelse

”I fald at I udsender materiale og indgår i disse privat-offentlige samarbejder, så vil vi venligst anmode om, at vedlagte brev sendes med i jeres udsendelse”, lyder det i en mail til kommunerne.

I selve brevet – som kommunerne altså bliver bedt om at distribuere videre til lokale kontakter i landbruget – gentager Bæredygtigt Landbrug sin kendte advarsel mod frivillige BNBO-aftaler. En advarsel, der også tidligere er givet direkte til foreningens medlemmer, bl.a. i de ugentlige medlemsbreve.

Aftalerne bør ifølge BL ikke indgås, medmindre der er konkret og saglig begrundelse, eller det i øvrigt giver god mening for landmanden. Fagligt underbygget er det overordnede initiativ omkring forbud mod sprøjtning i hvert fald ikke, understreger BL’s formand Peter Kiær i brevet.

Moderne planteværnsmidler er ufarlige

Ifølge BNBO-bekendtgørelsen angives det således, at behovet for en øget indsats skal være en direkte konsekvens af en risiko for fare for forurening fra erhvervsmæssig anvendelse af pesticider.

”En sådan fare kan ikke tillægges landbrugets brug af lovlige og godkendte pesticider”, understreger Peter Kiær i brevet.

”Man lukker ikke vandboringer på grund af lovlige og godkendte sprøjtemidler. Derimod ses fortidens synder, dvs. udsivningerne fra lossepladser, og mere aktuelt store mængder PFOS og PFAS”, tilføjer formanden.

Virkningsløst initiativ

Peter Kiær pointerer også:

”Bæredygtigt Landbrug er endnu ikke bekendt med et BNBO, hvor kemiske målinger af grundvandet viser, at der er sagligt belæg for at udlægge området som BNBO, og det altovervejende udgangspunkt er, at lovlige og godkendte pesticider ikke udgør en trussel mod hverken grundvand eller drikkevand. Bæredygtigt Landbrug har 3.000-4.000 medlemmer, der dyrker over en mio. hektar landbrugsjord. Vi har i generationer passet vores jorde og passet på drikkevandet. Vi vil gerne fortsætte med at passe på drikkevand, men frivillige aftaler eller forbud mod brug af pesticider i BNBO kommer bare ikke til at virke”.

Du kan læse hele brevet via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top