Nytår: BL-formand glæder sig over både små og store sejre

At komme med faglige input på den rigtige måde til årets store landbrugsaftale blev den første større politiske opgave for Peter Kiær som formand for Bæredygtigt Landbrug

Peter Kiær og Flemming Fuglede på Ledreborg 2

Nytårstanker fra formanden for Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær

At skabe gode rammer for vores landbrugserhverv er hovedopgaven for Bæredygtigt Landbrug.

Det har det været, siden vi blev etableret for snart 12 år siden, og opgaverne er ikke blevet mindre med tiden. I år har været specielt intens, fordi der lige fra årsskiftet var lagt op til snarlig indgåelse af en landbrugsaftale – der dog først blev forhandlet på plads i Finansministeriet den 4. oktober.

Bæredygtigt Landbrug var med på sidelinjen og kom hele tiden med opdateret viden til politikerne. Det er vores opgave: At give fagligt afbalanceret og opdateret viden. Det er ikke os, der skal tælle til 90. Vi skal sørge for, at alle, som ønsker det, er klædt fagligt godt på.

Stor udfordring – men også gode resultater

Det blev en stor opgave.

Seriøse politikere lyttede til vores ord. Det var hele arbejdet værd. Vi kan i landbrugsaftalen bl.a. glæde os over: At vi kan undgå yderligere restriktioner på dyrkningsfladen, hvis vi lykkes med mange kollektive virkemidler, også i det marine miljø. At systemet i det hele taget tvinges til at være åben over for andre virkemidler end kvoter og andre uvirksomme metoder. At vi skal have en second opinion af vandplanerne. En sådan revurdering af vandplanerne er helt afgørende for, at dansk landbrug får en fremtid.

Aftalen har til hensigt at sikre en drivhusgasreduktion på 1,9 mio. t. CO2e i 2030 og en reduktion i udledningen af kvælstof til vandmiljøet på 10.800 t. i 2027. Det er store – og helt urealistiske – mål. Vejen til målet er ikke påvist. Den kan ikke påvises. Heller ikke af os.

Klimaafgifter er gift for dansk landbrug, og konsekvenserne af den evige reduktionspolitik er braklægning af op imod halvdelen af det danske landbrugsareal med tab af rigtig mange arbejdspladser og produktion til følge.

Vores opgave er derfor fortsat at give nogle realistiske bud på en produktiv, klima- og miljøvenlig vej. Og at få realistiske mål. Her er det meget væsentligt, at landbruget ikke blot udleder klimagasser – men at planteavlen har et væsentligt optag, der også skal medregnes.

Vi er for længst i gang med den grønne omstilling

I den forbindelse er det virkelig en kamp at forklare, at dansk landbrug ikke skal i gang med den grønne omstilling – vi ER i fuld gang med den grønne omstilling – og vi hører i øvrigt for længst til de både mest klima- og miljøvenlige landbrug i verden.

Det gælder derfor fortsat om at komme med input til at fylde rammerne i aftalen om grøn omstilling af landbruget, som landbrugsaftalen indgået på Christiansborg egentlig hedder. Samtidig har vi arbejdet med input til EU’s landbrugsaftale (CAP-reformen) og vil fortsat gøre det. EU’s landbrugspolitik er jo en meget væsentlig del af vores rammebetingelser. Men Danmark vil igen gøre det dårligere for egne landmænd, når man implementerer EU-reglerne, f.eks. ecoschemes og 4 %-reglen om uproduktive arealer. Det protesterer vi imod.

Landmanden i centrum

Bæredygtigt Landbrug tager ikke kun de store, overordnede, nationale og internationale kampe for at forbedre landmændenes rammevilkår – også på det helt lokale bedrifts-niveau tager vi (og vinder) mange kampe: I det forløbne år har vi f.eks. hjulpet en hel del landmænd både i Vest- og Østdanmark med at få renset vandløb op, ligesom andre medlemmer har vundet øvrige tvister med kommuner eller offentlige myndigheder takket være vores forenings indblanding, bl.a. om BNBO-områder. De kampe – og sejre – er vi lige så glade for som de ”store” sager. Disse sager gennemføres i stærkt samarbejde mellem vores faglige og vores juridiske afdeling.

Vi har bistået mange med juridisk input – vores kamp for landmandens rettigheder føres også igennem retssystemet.

Først i det nye år skal den store vandplanssag for retten. Det er en retssag mod staten, der i bund og grund handler om retten til gødning og kampen mod efterafgrøder. En kernesag for Bæredygtigt Landbrug.

Medlemmernes opbakning

Vi kunne ikke med jævne mellemrum fejre større og mindre sejre, hvis det ikke var for vores engagerede medlemmer, der virkelig bakker foreningen op i det daglige. Bæredygtigt Landbrug er ingenting uden medlemmerne!

Det er en stor udfordring at blive formand for Bæredygtigt Landbrug, så opgaverne har stået i kø, siden jeg i forsommeren overtog formandsposten – der har været meget at se til. Heldigvis med stor opbakning fra den tidligere formand og hele bestyrelsen samt ikke mindst vores medlemmer. Tak for det.

Jeg glæder mig til de mange opgaver, der banker på i 2022.

Godt nytår.

(Indlægget har også været bragt som nytårsudtalelse i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineudgave via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.