Nej, vores pesticider truer ikke drikkevandet

"Byen med det giftige vand" er titlen på et nyt dokumentarprogram - om vand, der slet ikke er giftigt...

Peter Kiær på Ledreborg

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Danmarks Radio har det med at fremstille landmænd og landbrugsproduktion i et dårligt lys, og dén tendens fortsætter desværre med dokumentarprogrammet ”Byen med det giftige vand”.

Godt nok bliver det i udsendelsen pointeret, at det er ”tidligere tiders” sprøjtemidler, der angiveligt har fundet vej til det nordfynske drikkevand, og de ansvarlige miljø- og sundhedsmyndigheder citeres også for at frikende det lokale drikkevand for at være farligt. Men man sidder alligevel tilbage med indtrykket af, at kombinationen af planteværnsmidler og drikkevand er sprængfarlig. Selv om det på ingen måde er tilfældet – noget sted i Danmark.

Hvis disse midler udgjorde nogen fare eller sundhedsrisiko, var de slet ikke blevet godkendt af Miljøstyrelsen, der udgør et af verdens strengeste kontrolsystemer. Der er ikke sløjfet én eneste drikkevandsboring i flere årtier som følge af det moderne landbrugs pesticider. De stoffer, der indimellem bliver fundet bittesmå rester af i drikkevandet – stoffer der altså intet har med nutidig landbrugsdrift at gøre – udgør i øvrigt heller ingen sundhedsmæssig påvirkning for alle os, som gerne drikker vand fra hanen.

Vi danske landmænd er verdensberømte for et minimalt forbrug af pesticider – der er uundværlige som antigift til at fjerne svampe-giftstoffer fra madvarer samt til at redde afgrøder fra at gå til i insektangreb og ukrudt. Vi bruger naturligvis kun godkendte hjælpemidler, der er både effektive, skånsomme og ufarlige. Det er derfor, det er herude på landet – hvor 90 procent af markerne dyrkes konventionelt og bæredygtigt – at vi finder det rene drikkevand i Danmark.

Det er manipulerende og tendentiøst at kalde et tv-program for ”Byen med det giftige vand”, når man end ikke i selvsamme udsendelse kan finde én eneste ekspert, der vil betegne det pågældende vand som giftigt.

Lad os bruge tiden, pengene og kræfterne på reelle miljø- og sundhedsudfordringer.

(Indlægget er også sendt ud som læserbrev til samtlige danske dagblade samt til landbrugspressen. Det dokumentarprogram, der omtales i læserbrevet, kan du se via linket HER).

7 kommentarer til “Nej, vores pesticider truer ikke drikkevandet”

 1. Jørgen Lund Christiansen

  Peter Kiær, dine argumenter holder, men det er trist, at nogle i vandværksbestyrelsen ikke kan kommunikere uden brug af sprogets dummeste gloser. Det efterlader givetvis et skævt indtryk hos mange seere, berettiget eller ej. At bede om for kørende kamera at blive ædt af kræft er næste lige så dumt, som da en repræsentant for modparten fortalte, hun ved en lejlighed var nødt til kun at drikke rødvin, da det er farligt at dkke vand fra Nordfyns Vandværk. Årligt dør der i Danmark 3000 af alkoholrelaterede sygdomme. Ingen dør af at drikke vand fra hanen, og det er 20 år siden, en boring er blevet sløjfet pga sprøtjemidler fra “fortidens synder”. Gad vide, hvordan de to kommende udsendelaer er klippet og vinklet?

  1. Jeg kan ikke være mere enig, det kunne være sjovt og sende energidrik eller lignende ind som en vandprøve for og se om det kan godkendes.

 2. Karsten Winther

  Jeg har set alle tre afsnit. Jeg savner oplysninger om hvorfor man ikke har undersøgt vandet 100 m nede under den gamle kildeplads. Der blev vist et skema med jordlagenes beskaffenhed og der var næsten ingen ler til at beskytte det øvre grundvand som blev brugt i dag. Der blev intet nævnt eller vist om hvad undergrunden under den eksisterende kildeplads bestod af fra 40 – 100 meters dybde.
  Og hvad i alverden har en død so uden den grønne kappe med sagen at gøre. De billeder der blev vist af det kunne stamme fra hvor som helst på Fyn. Jeg fik faktisk tanken om de selv havde løftet kappen væk inden kameraet blev tændt?
  Og ja, i forlængelse til den øverste kommentar, bestyrelsen skulle nok have brugt tid på et par konsultationer hos en kommunikationsrådgiver for egen regning inden kameraet blev tændt.

 3. Fra Landbrugsavisen 11.februar 2021.
  “Ved kontrollen blev der på 2,6 pct. af ejendommene fundet midler, som var købt i udlandet. På 22,7 pct. af ejendommene blev der fundet ulovlige danske midler, ligesom der på 10,7 pct. af ejendommene blev konstateret ulovlig anvendelse af lovlige midler”.

  Hvad skal vi med et af verdens strengeste kontrolsystemer når mere end en femtedel af landbrugene har ulovlige midler, blandt andet ulovligt importerede midler og mere end 10% af de lovlige midler bliver brugt ulovligt
  Mon ikke vi kun ser toppen af isbjerget, hvor meget står gemt ude i laden?

  Peter Kjær nævner at det er tidlige tiders sprøjtemidler der måles i grundvandet, ja selvfølgelig er det det. Det tager normalt 20 til 30 år om at sive ned.
  Så om tredive år er nutidens nedsivning blevet til fortid.

  1. Jørgen Lund Christiansen

   Jørn Kolbeck, du er et interessant tilfælde i denne debat. Jeg kipper med flaget for LandbrusAvisens artikel, som klart viser, at erhvervet går ind for selvtægt og vil finde brodne kar. Det interessante i det forhold er: Findes der slatter fra fortiden, som burde have været kørt til destruktion, eller er det midler, der bruges? Alt tyder på det første. I de seneste 20 år er ingen boring sløjfet pga brug af nutidens godkendte midler på overfladen. For de opløses og nedsiver hverken over 20 eller 30 år. Tænk, om DR havde undersøgt, om de tal, der blot slynges ud, hidrører fra gamle punktforureninger eller maling, træbeskyttelse, husholdningskemi m.v. Og tænk, om vi alle kunne lære at skelne mellem pesticider og anden kemi. Pesticidforholdet er under kontrol, spildevand fra rensningsanlæg, vej-regnvand forurenet med slibestøv af dæk og tjæreholdigt asfalt samt alverdens andre kilder til forurening er ikke. DR må, i et urbant sprog, anmnodes om at tage problematikken bredt op til behandling.

 4. Peter Kiær skiver i sit indlæg ” Nej vores pesticider truer ikke drikkevandet”, (Citat) “Der er ikke sløjfet én eneste drikkevandsboring i flere årtier som følge af det moderne landbrugs pesticider”. (Citat slut) Det er jo en vigtig oplysning, eller påstand. Derfor kunne være rart, hvis Peter Kiær vil oplyse, hvilke årtier Peter Kiær mener og, hvad Peter Kiær præcist mener med moderne landbrug?
  På forhånd tak!
  Med venlig hilsen.

 5. Når det gælder evnen til at undvige ubehagelige emner så har Jørgen Lund Christiansen stadig en plads på konventionelt landbrugs fem på hinanden følgende skanser:-)
  Tillykke med de 80 år i fredags 🇩🇰

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.