Landbruget spiller igen en hovedrolle ved journalist-prisuddeling

To af de fire nominerede projekter til Cavlingprisen 2021 omhandler dansk landbrug - der især stjal overskrifterne i pressen tilbage i 2016...

blok-og-kuglepen-bl

Den fineste journalistiske hæderspris i Danmark kaldes Cavlingprisen – og 2021-versionen af statuetten uddeles den 7. januar 2022 på Nationalmuseet.

De fire nominerede og dermed mulige modtagere af prisen er blevet offentliggjort her i december. Nærmest sædvanen tro fylder dansk landbrug også denne gang meget, idet to af de fire nominerede journalistiske projekter omhandler den danske landbrugs- og fødevareproduktion.

Landbruget er skurken i 3F’s blad

”Bondefanget i Danmark” hedder den artikelserie, som Morten Halskov, Susanne Junker og Anders Palm Olesen fra Fagbladet 3F har skrevet om påstået udnyttelse af udenlandske arbejdere i det danske landbrug.

En – næsten som sædvanlig, fristes man til at skrive – negativ vinkling om landbruget i et dansk medie. Denne gang dog umiddelbart uden at historien har bredt sig ret meget til øvrige medier. Cavling-nomineret er den ikke desto mindre.

Minkskandalen er også nomineret

Mere landbrugsvenlig er en anden nominering, nemlig B.T.-journalisten Jacob Fribergs afdækning af, hvordan regeringstoppen og ledende embedsmænd agerede i forbindelse med ordren om, at alle mink i Danmark skulle aflives i det sene efterår 2020.

Det var Jacob Friberg, som ved hjælp af indsigt i en række fortrolige mails kunne afsløre, at Statsministeriet var involveret i, hvordan Fødevareministeriet skulle håndtere sagen, da det stod klart, at der ikke var lovhjemmel til minkaflivningen. Gennem aktindsigter og klager til både Statsministeriet og ombudsmanden fastholdt Jacob Friberg presset for at få adgang til sms-beskeder mellem nogle af sagens hovedpersoner og var dermed med til at blotlægge, at både statsministerens og ledende embedsmænds sms’er var blevet slettet.

Du kan læse mere om alle årets Cavlingpris-nomineringer på Dansk Journalistforbunds hjemmeside HER.

Kontroversiel uddeling i nytåret 2016/2017

Berlingske har tidligere (nytåret 2016/2017) vundet Cavlingprisen for den kritiske artikelserie om Landbrugspakken, der i sidste ende fældede den daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Dén beslutning – at tildele Berlingske prisen for disse såkaldte afsløringer – faldt ikke ligefrem i god jord hos Bæredygtigt Landbrug, hvilket du bl.a. kan blive klogere på via læserbrevet HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.