BL-medlem valgt som ny borgmester i Hjørring

Venstre-landmanden Søren Smalbro tager over efter socialdemokraten Arne Boelt i den nordjyske kommune og vil eksempelvis slås for landdistrikterne

Kommunalvalg 21 (002)

Et af Bæredygtigt Landbrugs medlemmer kan kalde sig ikke bare landmand men fra nytår også borgmester.

Det er den 52-årige Venstre-mand Søren Smalbro, som fra den 1. januar er ny politisk førstemand i Hjørring Kommune.

Han afløser socialdemokraten Arne Boelt – hvis parti mistede ikke færre end 4.968 stemmer ved tirsdagens kommunalvalg og dermed tabte hele fem mandater. Måske endnu en indikator på, at regeringspartiet Socialdemokratiet har fået tæsk i fortrinsvis landkommuner – ovenpå skandalen omkring den ulovlige aflivning af mink og ikke mindst den efterfølgende tilsløring af bevismateriale i relation til granskningskommissionens forsøg på at kulegrave skandalen. Derimod var der i Hjørring stor fremgang for Venstre, der gik næsten seks procentpoints frem ved tirsdagens kommunalvalg – hvilket altså sætter Venstres spidskandidat og medlem af Bæredygtigt Landbrug i borgmesterstolen.

Svin, kvæg og 130 hektar

Søren Smalbro er gift med Mette, og parret har fem børn i alderen 13 til 23 år. Han er selvstændig landmand med slagtesvin og kødkvæg og har desuden et tilhørende markbrug på omkring 130 hektar.

Udover medlemskabet af Bæredygtigt Landbrug er Søren Smalbro også på andre fronter engageret i organisationslivet indenfor landbrugsverdenen, bl.a. som medlem af koncernbestyrelsen for Danish Agro og som bestyrelsesmedlem i Landbrugets Andels- og Kulturfonde.

Landområderne i fokus

Han sidder i forvejen i Udvalget for Teknik og Miljø, der i dén grad er relevant for landmændenes arbejde med bl.a. miljøgodkendelser. Et af Søren Smalbros valgkampstemaer har været, at selv om Hjørring by skal være et naturligt lokomotiv for hele Hjørring Kommune, skal det ikke være på bekostning af servicen ude i landområderne og de øvrige områdebyer.

Du kan læse mere om Søren Smalbros indtog på borgmesterkontoret i TV2 Nords fine artikel og video HER.

Vigtigt valg

Tirsdagens kommunal- og regionsrådsvalg var et vigtigt valg for den danske landmand, ikke mindst fordi eksempelvis miljølovgivningen ganske vist vedtages i Folketinget – men det er i kommunerne, lovene udmøntes.

Derfor er det ifølge Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup ”supervigtigt, at der sidder landbrugsvenlige byrådsmedlemmer og byrådsflertal overalt i landet”.

Ikke mindst når det gælder ubegrundede og nyttesløse pesticidforbud i forbindelse med de såkaldt boringsnære beskyttelsesområder samt landbrugsrelaterede emner som vandløb, spildevand, natur, biodiversitet og naturnationalparker, er et kommunalvalg vigtigt. Det gælder også i relation til bl.a. offentlig indkøbspolitik, hvor især røde politikere både i kommuner og regioner på kunstig vis forsøger at booste økologien på bekostning af det øvrige landbrug.

BL-direktør takker alle landbrugsvenlige kandidater

”Jeg vil gerne sige en stor tak til alle de BL-medlemmer og landbrugsvenlige kandidater i øvrigt, som stillede op til dette valg på tværs af partier og geografi. Det er centralt for erhvervets fremtid, at der blandt folkevalgte er mennesker, som har forstand på landbrug. I gør en forskel”, siger Hans Aarestrup.

Disse BL-medlemmer var på valg

Mange andre BL-medlemmer end Søren Smalbro stillede således op ved tirsdagens valg.

Det gælder bl.a. (nævnt i alfabetisk rækkefølge efter kommunenavnene) Claus Bruun Jørgensen (Venstre), Aabenraa, Benny Bonde (Nye Borgerlige), Haderslev, Carl Andersen (Liberal Alliance), Herlev, Lasse F. Jensen, Asger Møller Madsen og Claus Rom (Venstre), Jammerbugt, Erik Kirkegaard Mikkelsen (Venstre), Mariagerfjord, Claus Neergaard (Konservative), Næstved, Jeppe Ugilt Hansen (Venstre), Rebild, Ulla Skov (Konservative), Vesthimmerland, samt Jørn Rasmussen (Nye Borgerlige), Vordingborg – og i øvrigt regionsrådskandidaterne Carl Andersen (Liberal Alliance), Region Hovedstaden, Bo Ritterbusch (Liberal Alliance), Region Nordjylland, plus Claus Neergaard (Konservative), Region Sjælland.

Hvordan det er gået alle disse kandidater, vides først, når de personlige stemmer er endeligt optalt.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.