Rød aftale vil betyde døden for tusindvis af arbejdspladser

Ingen andre erhverv i Danmark bliver behandlet så uretfærdigt som landbruget - skriver Nye Borgerliges partileder om regeringens udspil

vermund-1

Af Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

Vi er fremme ved snorene. Det er i disse dage og timer, det afgøres, om dansk landbrug skal have lov til at udvikle sig, eller om venstrefløjen får magt til at afvikle erhvervet.

Jeg er glad for, at vi gennem hele forløbet har evnet at holde sammen blandt de blå partier. Enigheden i blå blok har været med til at sætte regeringen under pres. Et pres, som vi skal opretholde til det sidste.

Vigtigt møde i dag – nu skal skaden begrænses!

I dag, søndag, har vi koordineret blandt de blå partier før de afgørende møder med regeringen. Spørgsmålet er, om vi kan nå langt nok.

Personligt og for Nye Borgerlige ser jeg vores opgave som først og fremmest at begrænse skaden.

Uretfærdigheder og direkte indgreb

Der ligger en grundlæggende uretfærdighed i regeringens udspil. Man vil bruge de penge, der er afsat til landbrugsstøtte, til at betale for de reduktioner, som landbruget skal levere.

Det er et direkte indgreb i den enkelte landmands økonomi, som rammer ned på bedriftens bundlinje. Ingen andre erhverv i Danmark bliver behandlet på den måde.

Regningen skal ned

Vi kan ikke fjerne hele regningen i en aftale med regeringen, men jeg vil kæmpe for at få den ned.

Samtidig fastholder man kvælstofreduktioner i landbruget, som kun kan nås ved at nedsætte produktionen – altså tage brødet ud af munden på den enkelte landmand.

Dumt at kaste arbejdspladser ud af landet

Eksperter har vurderet, at det kommer til at koste op mod 15.000 arbejdspladser i sektoren, hvis man følger regeringens linje.

Det er helt igennem dumt at kaste arbejdspladser ud af landet, og det bør en socialdemokratisk regering kunne forstå.

Men på sidelinjen står så en venstrefløj, som vil gøre det endnu værre, og som ingen varme følelser har for dansk landbrug overhovedet.

Kultur, identitet og national selvforståelse

Det er det, vi er oppe imod i forhandlingslokalet, hvor regeringen nu har sat finansminister Nicolai Wammen for bordenden.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg vil gå langt i et kompromis for at sikre dansk landbrugs fremtid.

For mig og Nye Borgerlige handler landbrugspolitik nemlig i høj grad også om kultur, identitet og national selvforståelse.

Livet på landet og ude i de mindre samfund er en uadskillelig del af det at være dansk. Den kultur og historie er værd at kæmpe for.

Der bør produceres mere, ikke mindre…

Den bedste måde at sikre landbrugets fremtid er ved at give danske landmænd mulighed for at producere mere og flere af de fødevarer, som både er bedre og mere miljøvenlige end konkurrenternes på verdensmarkedet.

Vi har verdens bedste landmænd.

(Indlægget er sendt direkte til Bæredygtigt Landbrug med henblik på offentliggørelse på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top