Minkskandalen fyldte meget på Venstres landsmøde

Det store oppositionsparti vil forfølge hvert et spor i sagen, lød det i Herning – hvor flere tidligere minkavlere gik på talerstolen

11. april 2019. Miljøministerbesøg i Fussingø Skovdistrikt, hvor der blev fortalt om, at der er afsat 17 mio til rewilding på over 500 hektar af statens arealer.

Minkskandalen var et af de mest omtalte emner, da partiet Venstre i den forgangne weekend afviklede sit årlige landsmøde i Herning.

Partiformand Jakob Ellemann-Jensen var eksempelvis ikke til at misforstå, da han i sin landsmødetale i Jyske Bank Boxen kommenterede regeringens ulovlige masseaflivningsordre. Han talte bl.a. om en regering, der ”bare uden videre udstikker en ulovlig ordre, der fra den ene dag til den anden nedlægger et succesfuldt minkerhverv”, og ”som kæmpede imod den undersøgelseskommission, som vi dog heldigvis fik nedsat”.

Uanstændigt at ødelægge folks livsværk på den måde

Jakob Ellemann-Jensen gjorde også opmærksom på, hvordan det allerede på førstedagen af vidneafhøringerne i den såkaldte granskningskommission kom frem, hvordan Mette Frederiksens koordinationsudvalg udmærket vidste, at regeringen med aflivningsordren var på kant med loven.

”Alligevel udryddede de hele erhvervet. Det er uanstændigt. Det er ikke et retssamfund værdigt. Det er uretfærdigt for dem, der fik frataget deres livsværk. Og jeg kan love jer, at Venstre kommer til at forfølge hvert eneste lille spor af den her skandale”, lød det fra partiformanden – med højlydte og langvarige klapsalver til følge fra de omkring 1800 fremmødte i salen.

Stolt af at være minkavler

Det var langt fra kun Jakob Ellemann-Jensen, som havde mink på dagsordenen. Flere af landsmødets delegerede talte om skandalen fra talerstolen – bl.a. havde en datter af en nu forhenværende minkavler hele salen med sig, da hun langede ud efter den socialdemokratiske regerings gøren og laden i sagen. Og den nu tidligere minkavler og formand for den lokale pelsdyravlerforening fra Mors, Jesper Balle Kristensen, var en af de tidligere minkavlere, som mærkede hele salens sympati oppe fra talerstolen:

”Jeg er forhenværende minkavler. Og jeg er stolt af det”, lød det – og de ord blev ligeledes akkompagneret af klapsalver.

Landbrugsproduktionen bevares i Danmark

Også den netop indgåede landbrugs- og klimaaftale på Christiansborg var naturligt nok på dagsordenen på landsmødet. Uden nævneværdig kritik, skal det siges – idet de fremmødte Venstre-medlemmer åbenlyst påskønnede, at Venstre og de øvrige borgerlige partier har formået at trække aftalen i den rigtige retning i en tid, hvor der jo ellers er rødt flertal i Folketinget.

Partiformanden mente da også, at alternativet – en ren rød aftale – havde været en katastrofe for fødevareerhvervet, der nu får lov til ufortrødent at fortsætte sit arbejde, også når det gælder eksempelvis den massive kødproduktion her til lands. Dermed undgår man at flytte både produktion, arbejdspladser og klimaudledning til andre lande:

”Venstrefløjen har jo ellers haft den indgangsvinkel, at hvis vi nu holder op med at producere fødevarer, holder folk jo nok op med at spise dem”, lød det sarkastisk fra Jakob Ellemann-Jensen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.