Kunne du vente tre år på en erstatning, hvis dit hus brændte ned?

Folketingskandidat kalder behandlingen af de danske minkavlere for Danmarkshistoriens største grundlovsbrud i fredstid

demo-3

Af Jens Kloppenborg (V), folketingskandidat i Østjyllands Storkreds

Forestil dig, at dit hus nedbrændte.

Nej, endnu værre.

En mand fra kommunen sætter ild til dit hus, der nedbrænder til grunden. Kommunen vedkender sig ansvaret, det var trods alt i tjeneste, at embedsmanden legede med ilden.

Vil du så ikke, helt berettiget, forvente, at kommunen sørger for, at du får den fulde erstatning og endda så hurtigt, at du kan nå at blive genhuset kort tid efter?

Det vil vi sikkert alle kunne nikke ja til. Men sådan er virkelighedens verden ikke altid.

Ulovlig berøvelse

Lige nu sidder der et tusinde familier rundt om i landet. De er for snart et år siden blevet berøvet deres levebrød, endda lige så ulovligt som dette tankeeksperiment, jeg beskrev om nedbrændingen af huset.

Sidste efterår gik en aktion i gang, hvor 13 mio. mink skulle slås ned hurtigt, og dette endda uden lovhjemmel – altså grundlovsstridigt. I løbet af meget kort tid var samtlige danske mink fortid. Det samme blev livsgrundlaget for tusinde danske familier, som havde haft minkerhvervet som deres levebrød. Alt blev på disse få dage frarøvet dem.

Stormen er kun lige begyndt

Og så tænker du vel, at de lige nu sidder og tæller de penge, som de har modtaget i erstatning fra en ulovlig ekspropriation. Men nej, stormen har på ingen måder lagt sig, efter at minkfarmerne blev efterladt med tomme bure og lige så tomme lommer.

Tværtimod er stormen nærmest kun lige begyndt. Med det enorme bureaukratiske set up, som der er i gang med at blive oprettet, søger man stadig de 36 formænd for taksationskommissioner uden en dato for, hvornår kommissionerne for alvor begynder deres arbejde.

Uværdigt og uanstændigt

Alt imens sidder de nu tidligere minkavlere tilbage på deres gårde og venter og venter. I mellemtiden skal de holde anlæg pæne, indtil taksationskommissionen har fundet tid til at komme forbi.

Først da vil de kunne forvente at få del i en erstatning, der bygger på Danmarkshistoriens største grundlovsbrud i fredstid. Det er ganske enkelt uværdigt og uanstændigt.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i bl.a. Lokalavisen Norddjurs – du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept statistics cookies to watch this video.