Kommune: Nej til BNBO hos Veddum Vandværk

Sejr til landmand takket være hjælp fra Bæredygtigt Landbrug: Mariagerfjord Kommune har nu anbefalet, at der ikke er behov for en indsats mod pesticider ved vandværket

drikkevand

Veddum Vandværk har taget endnu et skridt mod at undgå at få et såkaldt boringsnært beskyttelsesområde (BNBO).

I juni meddelte Mariagerfjord Kommunes administration, at man ikke mener, at der er et fagligt belæg for at indføre et BNBO ved Veddum vandværk, og den indstilling har Mariagerfjord Kommunes kommunalbestyrelse nu valgt at følge.

“Ikke behov for indsats”

Kommunen har skrevet til vandværket, at den netop har ”indberettet til Miljøstyrelsen, at kommunen vurderer, at der ikke er behov for indsats mod erhvervsmæssig brug af pesticider i jeres BNBO”.

Dette sker efter en længere kamp, hvor Bæredygtigt Landbrug har hjulpet vandværket med faglig assistance. Efter en gennemgang af dokumenter og undersøgelser foretaget af Bæredygtigt Landbrug, viste det sig, at den geologiske profil, der var baggrunden for kravet om et BNBO omkring Veddum Vandværk, byggede på forkerte data.

Loyalitet overfor lokal landmand

I første omgang var det ellers opfattelsen, at Veddum Vandværk skulle have et BNBO. Det var både det kommunale embedsværk og flere politikere enige om.

Derfor var forbud mod sprøjtning med pesticider og reduceret brug af gødning det, en lokal landmand stod overfor. Men det lokale vandværk mente ikke, at et BNBO var nødvendigt, og herfra var man loyal overfor landmanden.

Da administrationen var kommet med sin indstilling i juni, var der glæde hos vandværket.

BL fandt fejlene i kommunens argumentation

”Det var aldrig sket uden hjælp fra Bæredygtigt Landbrug. Organisationen fandt fejlene i kommunens argumentation, og det har gjort, at kommunen nu har ændret sin afgørelse”, sagde Karsten Gade fra vandværket dengang.

Nu er sagen altså kommet gennem Mariagerfjord Kommunes administration og kommunalbestyrelse, og det ser ud til, at et BNBO ved Veddum Vandværk ikke bliver gennemført.

Du kan læse mere om sagen i artiklen herunder.

Kommunes indstilling: Aflyser BNBO-restriktion

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept statistics cookies to watch this video.