Ekspert skyder økologi- og jordudtagnings-planer ned

Professor Jørgen E. Olesen har ligesom Bæredygtigt Landbrug svært ved at se realismen i den netop indgåede landbrugsaftale

Klaus Åge, økologisk planteavler

For at understøtte omlæggelsen fra konventionel jord til økologisk har man i den nye landbrugs- og klimaaftale afsat 3,6 milliarder kr. til økologisk arealstøtte.

Professor Jørgen E. Olesen, som er institutleder ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, kan dog ikke se, hvordan eller hvorfor man skal øge det økologiske areal, hvis man vil reducere udledningen af klimagasser, fortæller han til Maskinbladet.

”Hvad er det, der skal gøre, at det økologiske areal bliver øget? Økologien er jo i sidste ende drevet af efterspørgsel. Det kan man ikke lave politiske aftaler om. Det hjælper ingenting, hvis ingen vil købe produkterne. Det er en fejltænkning i, hvordan man understøtter erhvervsudvikling. Uanset om det er konventionel, økologisk, planter, kød eller mælk, så er det drevet af efterspørgsel. Det er økonomien, der driver det. Man kan hjælpe det på vej, men jeg har svært ved at se, hvordan en politisk pakke kan sikre en stærk stigning i økologisk produktion”, siger han.

Jørgen E. Olesen kalder det også urealistisk at udtage så megen lavbundsjord, som der er lagt op til i aftalen.

Du kan læse Maskinbladets artikel HER, og også Landbrugsavisen beskæftiger sig med Jørgen E. Olesens kommentarer til landbrugsaftalen HER. Hvad Bæredygtigt Landbrug mener, kan du blive klogere på HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.