Ekspert: Økologi belaster klimaet

Økologisk fødevareproduktion udleder langt flere drivhusgasser end konventionelt landbrug, lyder det fra centerleder på Syddansk Universitet

Klaus Åge, økologisk planteavler

Politikerne på Christiansborg har netop vedtaget en såkaldt klimavenlig handlingsplan, der bl.a. indbefatter mere økologi. Hvilket ellers ser ud til at være noget af en modsætning.

Økologi er således på ingen måde svaret på de allerstørste udfordringer, som planeten står overfor: Global opvarmning samt fødevaresikkerhed for klodens voksende befolkning.

Tværtimod.

Sådan lyder det fra Morten Birkved, som er underviser og centerleder på Lite Cycle Engineering under instituttet for grøn teknologi på Syddansk Universitet. Han kalder økologiske varer for en ”egoistisk, selvcentreret og navlepillende tankegang” – og mener, at økologi er luksus for de rige i Vesten, men samtidig belaster klimaet globalt.

”Indimellem er man nødt til at provokere for at få folk til at tænke sig om. Og folk er netop blevet tudet ørerne fulde med, at økologi er sagen. Men økologi er ikke bæredygtigt. Økologisk fødevareproduktion udleder langt flere drivhusgasser end konventionelt landbrug, fordi der skal anvendes langt større landbrugsarealer”, siger Morten Birkved til Kristeligt Dagblad.

”Derudover kræver økologisk drift, hvor der ikke anvendes kunstgødning eller pesticider, også i højere grad en mekanisk bearbejdning af jorden ved hjælp af maskiner, der typisk anvender fossile brændstoffer”, pointerer centerlederen.

Du kan – hvis du abonnerer på avisen – læse hele artiklen fra Kristeligt Dagblad via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

2 kommentarer til “Ekspert: Økologi belaster klimaet”

 1. Torben Lindholst

  Når nu økologi ikke er vejen frem, hvis der skal produceres samme mængde fødevare pr. arealenhed med hensyn til drivhusgasser og næringsstofudledning til fjorde og kyster.
  Hvad gør vi så for at komme i mål med landbrugsaftalen 2021.
  Skal der så stille og roligt reduceres i antallet af dyreenheder pr. arealenhed.
  Det vil både reducerer CO2, metan og kvælstof udledningen.
  Kan det gøres ved at det dyrehold der er på de gårde som ophører, tages ud af det totale dyrehold og at vi så kun har de sunde og effektive bedrifter tilbage, som har økonomien til at gennemføre tiltag der fremmer landbrugsaftalen 2021’s formål.
  Men helt at slippe for økologi tror jeg nu ikke vil ske lige med det samme. Vi har i hvert fald udfordringer med at købe ind, når børn og børnebørn komme på besøg. Det gælder både datomærkning og økologimærkning.


 2. Centerleder Morten Birkved fortjener rigeligt at bæredygtig Landbrugs bestyrelse bære ham i guldstol og med laurbærkrans ind til næste BL generalforsamling hvor han med rette hædres med et æresmedlemskab.
  Ydermere burde der følge et rejselegat med som eventuelt kunne kaldes Morten Birkved ser på egoistisk, selvcentreret og navlepillende økologiske bønder i Afrika, Indien, alt i alt mere end 185 lande.

  Sammes viden om klodens landbrug rækker mindst lige så langt som flere af de fremmeste medlemmer i BL’s bestyrelse.
  Skulle der være en enkelt der tvivler på den påstand kan hun sikkert blive opdateret af foreningens æresmedlem Knud Jeppesen som er en af dem som er længst fremme i skoene.

  Til andre end de meget oplyste om økologisk landbrug globalt, svarer Google på spørgsmålet: How many organic farmers are there in the world? (Hvor mange økologiske landmænd er der i verden?):

  Økologisk landbrug bliver praktiseret i mere end 180 lande på , 72 millioner hektar (heraf 22.000 ha danske) af over 3 millioner landmænd. Globalt solgtes der økologisk mad og drikke for mere end 100 milliarder euro i 2019, og det med en misundelsesværdig stigning fra år til år.

  https://www.fao.org/family-farming/detail/en/c/1378841/

  Set fra den positive vinkel er der rigtig mange lande hvor Morten Birkved kan studere hvad det nu er han kalder økologiske bønder, eller er det forbrugerne som ekspert-underviseren kalder det som journalist Christian Ingemann Nielsen citere ham for!
  Lykke på den lange rejse Morten Birkved!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.