Drikkevands-polemikere på gale veje

Ingen af de godkendte stoffer, som landbruget i dag bruger, er årsag til lukning af drikkevandsboringer - skriver BL-medlem Jørn Rasmussen

Jørn Rasmussen

Af Jørn Rasmussen, formand for Nye Borgerlige i Vordingborg

Den 10.9. brugte professor Erik Arvin og planchef Jens Andersen en hel side i avisen på at fremføre løst sammenhængende postulater om, at landbruget forurener grundvandet med sprøjtemidler og gødningsstoffer.

Selvfølgelig sætter mennesket kemiske spor

Disse alarmerende udmeldelser imødegås i Altinget.dk af Jens Carl Streibig, Professor Emeritus, KU, Institut for plante- og miljøvidenskab.

Han konkluderer:

“Mennesker sætter kemiske spor. I langt de fleste tilfælde kan vi trøste os med, at en klog mand Theophrastus Bombastus von Hohenheim, bedre kendt under navnet Paracelsus, allerede for 500 år siden kom med de vise ord: Alle kemikalier er giftige, og intet kemikalie er ugiftigt, det er dosis, der gør, om et kemikalie er giftigt eller ej. Mit bud er, at om føje år vil det vise sig, at de knap seks millioner mennesker i Danmark sætter sig kemiske spor overalt i grund- og drikkevand og i naturen. Fuldstændig rent vand findes kun i laboratoriet.“

Vandet er aldrig helt rent…

Professor i miljøtoksikologi Nina Cedergreen skriver i weekendavisen den 10.10. under overskriften “Vandet er aldrig helt rent”:

“I øjeblikket bruger vi mange ressourcer i Danmark på at undersøge for forholdsvis ugiftige pesticid-metabolitter i drikkevand, mens langt mere giftige stoffer som for eksempel PFOS og den store gruppe af fluorerede stoffer, PFOS er en del af, ikke undersøges systematisk. I min optik kunne de ressourcer, der bruges på pesticid-metabolitter, derfor bruges bedre på at måle efter stoffer, som vi véd kan udgøre en sundhedsrisiko i meget lave koncentrationer.”

Ingen af de godkendte stoffer, som landbruget i dag bruger, er årsag til lukning af drikkevandsboringer. Fordi stofferne er konstrueret således, at de nedbrydes, længe inden de når drikkevandsmagasinerne, det er en del af godkendelsesproceduren.

Her er det samlede forbrug

Lad os prøve at se, hvad familien Danmark i øvrigt bruger:

145.000 tons rengøringsmidler (hvad faen, det løber jo bare ud i kloakken).
45.000 tons afkalkningsmidler (de viser det jo selv i reklamerne).
142.000 tons tekstil-behandlingsmidler (vi skal jo have tøj på kroppen, ikke).
1.100 tons imprægneringsmidler (hegnet til hestene skulle jo gerne holde).
107.000 tons træ- og metaloverfladebehandlingsmidler (huset skal jo se pænt ud).
42.000 tons lim og fugemasse (det er jo nemt at bruge polystyren-skum).
116.000 tons autoplejemidler (husk det næste gang i vaskehallen).
2.700 tons fotokemikalier.
3.900 tons swimmingpool-kemikalier (meget vigtigt!).
3.500 tons bekæmpelsesmidler i landbruget.
I alt 605.000 tons kemikalier.

Det vil sige, at pesticider udgør 0,58 % af Danmarks kemikalieforbrug!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i dagbladet Sjællandske. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top