Borgerlige ordførere: Vi fik afværget den røde massakre på landbruget

Den netop indgåede landbrugsaftale var det helt store emne, da fødevare- og landbrugsjournalister onsdag arrangerede politisk debatmøde på Christiansborg

møde-1

Erling Bonnesen (V) brugte formuleringen, at de blå partier havde ”afværget den røde massakre på landbruget”.

Lise Bech (DF) talte om at ”forhindre katastrofen”.

Og Per Larsen (K) pointerede, at havde de borgerlige ikke kæmpet for landmændenes gødning, ville reducerede kvælstofkvoter have ført til ikke bare en svækkelse af dansk landbrug men også i sidste ende en større klimabelastning, når markernes afgrøder mistrives.

Satte en stopper for jobflugt

De borgerlige miljø- og fødevareordførere kunne ikke skjule tilfredsheden med at være med i den netop indgåede landbrugs- og klimaaftale, da de onsdag deltog i et debatmøde på Christiansborg arrangeret af Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister. Glæden ved aftalen skyldes således først og fremmest, at man med blåt input umuliggjorde en ren rød aftale, der utvivlsomt ville have ødelagt store dele af dansk landbrug og relaterede erhverv.

”Vi ved fra beregninger, at mindst 8.000 fødevare-arbejdspladser ville forsvinde ud af landet, hvis regeringens oprindelige udspil var blevet til virkelighed. Det satte vi en stopper for”, som Erling Bonnesen formulerede det på onsdagens møde.

Også stort eksportlandbrug fremadrettet

”Ikke alt er perfekt. Men vi har sikret, at der også fremover kan drives eksportorienteret landbrug i stor stil i Danmark”, tilføjede Venstre-manden.

Per Larsen (K) supplerede med bemærkningen om, at ”vi har et fantastisk landbrug i Danmark, der producerer eksempelvis en liter mælk med den mindste klimabelastning i hele verden”.

Anders Kronborg (S) kaldte på mødet landbrugs- og klimaaftalen for en ”enorm god aftale for et meget, meget vigtigt erhverv”.

Anderledes kritisk var Alternativets Francisca Rosenkilde forudsigeligt nok – bl.a. med bemærkninger om, at aftalen snarere var en erhvervs- og vækstpakke end en klimahandlingsplan, og at dette ”på ingen måde hjælper landbruget til den grønne omstilling”. Nej, i stedet – mente hun – burde man ”have reduceret kraftigt i den danske dyreproduktion”.

Emner som pesticidhandlingsplan, spildevand og genteknologi blev ligeledes kortvarigt berørt på onsdagens debatmøde – hvor også det kommende kommissionsarbejde relateret til minkskandalen blev drøftet.

”At regeringen udraderede et helt erhverv uden lovhjemmel, er det værste, jeg har været vidne til. Det er desuden en skandale, at minkavlerne stadig ikke har fået deres erstatning”, lød det fra Lise Bech (DF).

Til komsammen med nørderne

Den radikale Kathrine Olldag fik på mødet rodet sig ud i nogle bemærkelsesværdige betragtninger om, at mange landmænd ifølge hende kun tænker i økonomi fremfor etik og moral. En holdning, der medførte en del hovedrysten i lokalet i Christiansborgs proviantgård. Den radikale folketingspolitiker roste dog også arrangementet hos de spørgelystne fødevare- og landbrugsjournalister:

”Det er dejligt at diskutere med nørder”, sagde hun.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst), og Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (foto)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.