Bæredygtigt Landbrug om landbrugsaftale: For meget ønsketænkning

Udtagning af jord er blevet gjort til det store slagnummer af både regering og opposition – men ingen ved, om det har en klimaeffekt

Jørgen Evald taler hos Poul Uhrenholt

”De fleste tiltag i dén aftale er udtryk for overdreven ønsketænkning!”

Så kontant lyder dommen fra Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær over det netop indgåede landbrugs- og klimaforlig på Christiansborg. Han frygter, at aftalen vil svække dansk landbrug og sende arbejdspladser ud af landet – men erkender også, at slutresultatet havde været meget værre, hvis kun de røde partier stod bag aftalen.

Blå blok trak aftalen den rigtige vej

”Jeg vil derfor gerne takke en samlet blå blok for i det mindste at have trukket aftalen i den rigtige retning i forhold til det rædselsscenarium, som regeringen oprindeligt havde lagt op til, og som dens socialistiske støttepartier pressede på for”, siger Peter Kiær.

Han hæfter sig bl.a. ved, at aftalen er fokuseret på kollektive virkemidler fremfor målrettet regulering, og at der gennemføres en såkaldt second opinion på vandplanerne, vel at mærke med ophæng i Finansministeriet. Derudover skal der – ligeledes som ønsket af Bæredygtigt Landbrug – kraftigt fokus på spildevandsudfordringerne, ligesom marine virkemidler skal være med til at fjerne kvælstof.

Manglende faglighed

Det ændrer dog ikke på, at også den endelige aftaletekst stadig afslører en omgang politik, der langt fra er baseret på faglighed. Hvilket skuffer Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen:

”Man satser eksempelvis på, at biokul skal kunne fjerne 1,8 mio. tons CO2 inden 2030. Selv om det er almindeligt kendt, at der vil gå lang tid, inden man er klar til at skalere teknikken for alvor”, siger han.

Ingen kender endnu effekten

”Indenfor udtagning af lavbundsjord er eksperterne jo heller ikke klar med tilstrækkelig forskning på området. Især de alt for gamle jordprøver gør, at ingen kender effekten af det, man nu vil sætte gang i. Vil den øgede metanudledning f.eks. mere end udligne den reducerede CO2-udledning? Selv om man intet ved, er denne jordudtagning gjort til det store slagnummer, og det frustrerer selvfølgelig en forening som Bæredygtigt Landbrug, der som den eneste har holdt fagligheden i hævd under hele dette forhandlingsforløb. Nu vil vi nærlæse aftaleteksten. Vi håber, at det bliver muligt at lave om på de tiltag, der viser sig ikke at virke”, siger Jørgen Evald Jensen.

(Ovenstående er også udsendt som pressemeddelelse).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

4 kommentarer til “Bæredygtigt Landbrug om landbrugsaftale: For meget ønsketænkning”

 1. Niels sølvkær

  Hvor meget jord udtages af produktionen i eksempelvis i ( Rusland, Australien, Asien Afrika og Amerika) til sammenligning procentvis???

  1. Hvem ved hvor megen lavbundsjord der dyrkes i de lande, Danmark er jo verdens næstmest opdyrkede land.
   De har sikkert heller ikke arealtilskud der gør det lønsomt at dyrke sådanne jorde.

 2. Ole Moltsen Nielsen

  Som jeg ser det, med den viden vi lærte på Gartnerskolen, vil den plan virke modsat, og give mere co2

 3. Helt enig, der er alt for meget ønsketænkning i den plan.
  Man satser på teknologi der ikker er til stede og først skal skabes.
  Man sætter målene for lavt, hvad vandplanerne angår kan det ikke nås med de tal man ønsker:
  Man satser på frivillige kollektive tiltag, hvordan går det med tiltagene fra landbrugspakken under venstreregeringen?
  Man ønsker at fjerne kvælstof med marine virkemidler, det må da være bedre at undgå forureningen end at skulle fjerne den med tvivlsomme metoder.
  Man ønsker faglighed. BL. har slæbt en meget faglig forsker for retten fordi man ikke var enige i hans resultater.
  Man ønsker en second opinion på vandplanerne, den har man da fået, det man ønsker er en third opinion på vandplanerne. Sålænge man vurderer sagen kan man jo ikke gøre noget, meget bekvemt.
  Så ja, der er alt for meget ønsketænkning i den plan.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.