Bæredygtigt Landbrug om landbrugsaftale: For meget ønsketænkning

Udtagning af jord er blevet gjort til det store slagnummer af både regering og opposition – men ingen ved, om det har en klimaeffekt

Jørgen Evald taler hos Poul Uhrenholt

”De fleste tiltag i dén aftale er udtryk for overdreven ønsketænkning!”

Så kontant lyder dommen fra Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær over det netop indgåede landbrugs- og klimaforlig på Christiansborg. Han frygter, at aftalen vil svække dansk landbrug og sende arbejdspladser ud af landet – men erkender også, at slutresultatet havde været meget værre, hvis kun de røde partier stod bag aftalen.

Blå blok trak aftalen den rigtige vej

”Jeg vil derfor gerne takke en samlet blå blok for i det mindste at have trukket aftalen i den rigtige retning i forhold til det rædselsscenarium, som regeringen oprindeligt havde lagt op til, og som dens socialistiske støttepartier pressede på for”, siger Peter Kiær.

Han hæfter sig bl.a. ved, at aftalen er fokuseret på kollektive virkemidler fremfor målrettet regulering, og at der gennemføres en såkaldt second opinion på vandplanerne, vel at mærke med ophæng i Finansministeriet. Derudover skal der – ligeledes som ønsket af Bæredygtigt Landbrug – kraftigt fokus på spildevandsudfordringerne, ligesom marine virkemidler skal være med til at fjerne kvælstof.

Manglende faglighed

Det ændrer dog ikke på, at også den endelige aftaletekst stadig afslører en omgang politik, der langt fra er baseret på faglighed. Hvilket skuffer Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen:

”Man satser eksempelvis på, at biokul skal kunne fjerne 1,8 mio. tons CO2 inden 2030. Selv om det er almindeligt kendt, at der vil gå lang tid, inden man er klar til at skalere teknikken for alvor”, siger han.

Ingen kender endnu effekten

”Indenfor udtagning af lavbundsjord er eksperterne jo heller ikke klar med tilstrækkelig forskning på området. Især de alt for gamle jordprøver gør, at ingen kender effekten af det, man nu vil sætte gang i. Vil den øgede metanudledning f.eks. mere end udligne den reducerede CO2-udledning? Selv om man intet ved, er denne jordudtagning gjort til det store slagnummer, og det frustrerer selvfølgelig en forening som Bæredygtigt Landbrug, der som den eneste har holdt fagligheden i hævd under hele dette forhandlingsforløb. Nu vil vi nærlæse aftaleteksten. Vi håber, at det bliver muligt at lave om på de tiltag, der viser sig ikke at virke”, siger Jørgen Evald Jensen.

(Ovenstående er også udsendt som pressemeddelelse).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top