Nu skal der prop i det forbistrede spildevand

Man ved intet om de investeringer, man foretager i spildevandsrensningsanlæg, har nogen som helst effekt. Det holder ikke, mener Jacob Lund-Larsen

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

DENNE AVIS SKRIVER intensivt om overløb af forurenet spildevand fra kommunale rensningsanlæg. Det har vi gjort i flere år. Det fortsætter vi med. For sagen stinker. Bogstaveligt talt. Heldigvis er også andre dele af pressen ved at få øjnene op for, at noget er ravruskende galt. For mens politikere og embedsfolk pr. tradition vælger at straffe landbruget, fordi vandmiljøet ikke lever op til EU’s krav om god økologisk tilstand, så storsviner byerne. Uden konsekvenser for andre end landbruget og vores miljø.

DET ER IKKE i orden. Men landbruget kan ikke vinde denne kamp for miljømæssig ligestilling alene. Som Effektivt Landbrug i denne uge har afdækket, så ved man hos selskabet Faxe Forsyning på Sjælland intet som helst om, hvorvidt de miljøinvesteringer, man foretager i sit spildevandsrensningsanlæg, har nogen som helst effekt. Det siger selskabets direktør og bestyrelsesformand.

BAGGRUNDEN ER, AT det ikke måles det mindste. Det er både himmelråbende og et brud på EU’s vandrammedirektiv, som klart kræver, der skal laves faktiske målinger af vores vandmiljø. I mere end 20 år har miljømyndigheder og staten Danmark under skiftende regeringer set stort på EU’s krav. Det er en uhørt miljøskandale. Og det kan i dén grad undre, at såkaldt miljøbevidste politikere – fuldt oplyste om tingenes tilstand – accepterer dette. Og at de gentagne gange sender aben og regningen videre til danske landmænd.

DET ER NÆPPE politiske alliancer, som dansk landbrug skal lave i denne sammenhæng. For alle partier på borgen er fedtet grundigt ind i slam og urenset spildevand, som i årtier er blevet politisk accepteret og pumpet ud i vores vandmiljø. Målestokken er millioner af kubikmeter. Landbruget skal derfor skabe alliancer med folk som direktøren og formanden for Faxe Forsyning og andre i samme position.

NOK ER NOK, bør devisen være. Spildevandsskandalen må og skal stoppes. Det er hyklerisk at dække sig ind under, at man ikke har råd. Landbruget har allerede betalt milliarder direkte for diverse vandmiljøplaner og indirekte i produktionstab på markerne. Nu må stat og borgere til lommerne, så vi kan få stoppet det giftige spildevand i at ødelægge vores natur.

GENNEM DE SENESTE 18 måneder har corona-krisen tydeligt vist os, at er sagen vigtig nok, er der ubegrænsede statsmidler til rådighed til vitale engangsinvesteringer. Vores vandmiljø er vitalt. Og spildevandsforureningen er et faktum, som har stået på i mere end en generation. Lad os nu få sat en prop i de forbistrede spildevandsoverløb én gang for alle. Ta’ nu ansvar, Christiansborg!

(Indlægget har også været bragt som leder i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top