Landkrabber til søs

BL-medlem Hans Kristian Starbæk skriver her om efterafgrøder – og om de egentlige skurke i forhold til forurening af vandmiljøet…

fjord-22.-juli-2013

Af Hans Kristian Starbæk, ”Starbæk”, Holtet, Aalborgvej 249, 9362 Gandrup

Den siddende fødevareminister bruger megen tid på at fortælle omverdenen, at landbrugserhvervet er en vigtig del af det danske samfund.

Mange i erhvervets topledelse tror ganske bestemt på, at hans venlige indstilling er ægte. Man må håbe, at det snart går op for dem, at den snarere kan betegnes som kattevenlighed.

Ministerens verden

Denne blev i hvert demonstreret til fulde her op til den 20. august; den famøse dag, hvor de påtvungne efterafgrøder senest skulle have været sået.

Nix, sagde ministeren. Eller han blev pålagt at skulle sige det. Der kan overhovedet ikke blive tale om dispensation fra denne dato, for ”tiden er ikke til kompromis med vandmiljøet”!

Han lever desværre i den verden, at det er kvælstofudledningen fra landbruget, der forårsager alverdens dårligdomme i vandløb og fjorde.

Åbenlys invitation til landboforeningerne

Med en sådan udtalelse har formændene for de lokale landboforeninger og familiebrug her i det nordjyske og i andre egne dermed fået alle tiders invitation til at dementere den evindelige nedrakning af deres og mit erhverv.

Nu må I se at komme op på beatet, som det hed engang. Få hurtigst muligt truffet en aftale med en bådejer om at være klar til hurtig afgang. Få ligeledes adviseret en laborant eller to fra et statsautoriseret laboratorium samt en kongelig vejer og måler til deltagelse i turen.

Næste gang der er kommet et kraftigt regnskyl, så sejler I alle sammen straks ud til de steder, hvor de kommunale rensningsanlæg har udløb, og steder hvor der er overløbsrør uden om rensningsanlæggene.

Her tager I så prøver af vællingerne, så befolkningen og landbrugshakkerne kan få utvetydigt resultat af, hvad der i den virkelige verden er skurken til det ringe vandmiljø. Og ikke om efterafgrøderne bliver sået den 20. august eller nogle dage senere.

Oplagt mulighed for donationer

Det bliver nok ikke en helt billig sejlads; men mon ikke der er nogle bank- og kreditforeningsfonde, der kan forstrække turen. Man ser da tit, at de donerer midler til mange ting. Ikke mindst hvis der er presse til stede.

Det er måske mest fordelagtigt med en træbåd. Den kan nok bedst tåle opholdet i den skarpe limfjordssuppe.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i dagbladet Nordjyske. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har ligeledes ønsket teksten gengivet på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top