Landbruget er vores største klimaaktiv

Det mindste, man kan forlange, er da ordentlig research, inden man stiller altødelæggende krav til et helt erhverv - skriver BL-medlem Jørgen Thorvald Kiær

gødning

Af Jørgen Thorvald Kiær, pensioneret landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Roret 219, 3070 Snekkersten

Økonomien bliver nævnt som den helt store udfordring i forbindelse med forhandlingerne om en såkaldt grøn omstilling af landbruget.

Endnu vigtigere end kroner og øre er dog selve afklaringen af, hvad det er, vi vil som samfund:

Regeringen ønsker åbenbart at ødelægge det største aktiv, vi har som nation: Nemlig det landbrug der kan bidrage – og for længst bidrager – til den grønne omstilling.

Her til lands har vi optimale vejr- og jordforhold til landbrugsdrift og producerer mad med den mindste CO2-udledning. Disse fødevarer er påkrævet overalt på kloden. Derfor er det uden fornuftige og saglige begrundelser at ødelægge styrken i det danske landbrug, der allerede i dag går foran internationalt – både miljø-, klima- og eksportmæssigt. Og som har kraften til at opfinde de forbedringer, der løbende nedsætter CO2-udledningerne yderligere.

Der er ingen evidens for, at de tiltag, der lægges op til af regeringen, har nogen som helst indflydelse på klimaet. Det er således intensivt dyrkede afgrøder, der optager mest CO2. Det mindste, man kan forlange, er da ordentlig research, inden man stiller altødelæggende krav til et helt erhverv!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Maskinbladets webversion via linket HER).

6 kommentarer til “Landbruget er vores største klimaaktiv”

 1. “Der er ingen evidens for, at de tiltag, der lægges op til af regeringen, har nogen som helst indflydelse på klimaet”
  Der er derimod evidens for af det konventionelle landbrug forurener voldsomt til skade for den danske natur, og har en dyrevelfærd der er overordentligt kritisabel,

  1. Kan du nævne nogle lande der har bedre dyrevelfærd, og mindre forurening, for så må vi jo lære af dem, så dansk landbrug kan bliver førende på alle parameter.

  2. Claes Grønkjær

   Hvordan kan du, bevise at det er sådan, som du beskriver, for jeg vil da gerne have facts på bordet, for jeg kan på ingen måde finde de oplysninger, som du foreskriver, og gerne fra en ikke politik VALID kilde.

 2. Claes Grønkjær

  Der er åbenbart også nogle, som vælger at ytre sig herinde, der fuldt og fast, tror på hvad politikere siger er det rigtige, på trods af at de aldrig har været i nærheden af hvor meget de danske konventionelle landmænd, egentlig gør for miljøet, og samtidig bliver beskyldt for at være miljøsyndere, men det gør da ikke noget at kommuner leder urenset spildevand ud i bælter og sund, for de har jo en syndebuk, Landbruget, der er så indskrænket at de dårligt nok kan gøre det de er bedst til, nemlig at være i pagt med naturen, grundet en forkvaklet holdning til at de madvarer, som ligger i køledisken, ikke må koste noget.

 3. Danmark er det mest intensivt dyrkede land i Danmark og det er et meget stort problem for vores natur, som er meget trængt og for vores klima. Udtagning af lavbundsjorder er en vigtig parameter til st nedbringe CO2. Reduktion af dyrehold er en anden vigtig faktor og nu hvor Kina selv producer svin , er det også økonomisk urentabelt at producere svin. I stedet burde landmændene gå over til at producere økologiske kvalitetsafgrøder og frilandsgrise, hvor prisen for produkterne er meget højere og skaderne på natur og miljø meget mindre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.