Jordudtagning er klima-populisme

Desværre har både rød og blå blok åbenlyst set sig blinde på udtagning af lavbundsjord som det nye mirakelmiddel i klimakampen

peter-kiær-nummer-2

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Folketingets blå partier er kommet med et fælles landbrugs- og klimaudspil, der helt bestemt er bedre end det, regeringen kom med.

De borgerlige politikere anskuer klimaproblematikken fra en global synsvinkel og forstår betydningen af en stor og stærk fødevaresektor i Danmark. Derudover er det tilfredsstillende, at de blå partier afviser flere nyttesløse tiltag på dyrkningsfladen, forlanger nye øjne på indsatsbehovet for fjorde og kystvande samt er åbne for med pilotprojekter at finde alternative løsninger på vandmiljøområdet.

Desværre har både rød og blå blok åbenlyst set sig blinde på udtagning af lavbundsjord som det nye mirakelmiddel i klimakampen. Ja, de borgerlige forsøger endog at overbyde socialisterne i antallet af hektar, man vil tage ud af drift.

Der mangler dokumentation for klimaeffekten af at udtage landbrugsjord. Husk på, at afgrøderne på markerne jo binder CO2, og det vil derfor have en negativ virkning for klimaet at nedsætte dette CO2-optag. Landbruget spiller på denne måde en afgørende positiv rolle i klimakampen – hvilket begge politiske fløje totalt negligerer. At selverklærede erhvervsvenlige politikere foreslår udtagning af landbrugsjord, er ren klima-populisme.

Lad os nu styrke dansk fødevareproduktion i stedet for at minimere den. I en verden, der behøver mere og mere mad, er det tudetosset at stække madproduktionen i en af klodens mest miljø- og klimavenlige landbrugsnationer.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse den systemkritiske hjemmeside Indbliks version via linket HER samt Effektivt Landbrugs og Maskinbladets netudgaver HER og HER plus Fredericia Dagblads tekst HER. Et af Bæredygtigt Landbrugs medlemmer, Per Pedersen fra Vendsyssel, har tidligere advaret mod at udtage de ofte frugtbare lavbundsjorde, det kan du læse om i artiklen herunder).

”Det er virkelig tåbeligt at udtage disse jorde!”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.