Hvorfor må vi ikke kende konsekvenserne af en landbrugsaftale?

Der er ikke regnet på, hvad de forskellige tiltag vil koste økonomisk, produktionsmæssigt eller arbejdspladsmæssigt - skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand

gustav-til-hjemmesiden

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Sandbygaard, Glumsø

Landbrugsforhandlingerne på Christiansborg er i fuld gang. Det er en stor ligning, hvor alle parametre er ubekendte. Møde nr. 63 er overstået – og forhandlerne fortsætter. De udtaler sig om, hvad de selv vil, og hvad modparten ikke vil. Det ligner det sædvanlige politiske spil.

Og dog.

Ingen kender de økonomiske konsekvenser – der er ikke regnet på, hvad de forskellige tiltag vil koste økonomisk, produktionsmæssigt eller arbejdspladsmæssigt – og heller ikke hvad det kommer til at koste den enkelte landmand.

Ingen ved heller, hvad tiltaget med at fratage landmanden hans jord eller påtvinge ham afgrøder, der ikke må høstes, betyder for klima og miljø.

Regeringen plejer da at regne på, hvad deres udspil koster – i arbejdspladser f.eks. Men ikke denne gang. Og der er mange NNF-arbejdspladser på spil på både mejerier og slagterier.

Når det gælder kvælstofudledningen og de miljømæssige forhold i vandmiljøet, kan regeringen ellers godt regne – og her er mange, mange flere ubekendte. Selv med de mange ubekendte i det regnestykke kommer regeringens regnemaskiner frem til et håndfast resultat, der betyder hårde indgreb overfor landbruget. Men altså ikke, hvad de indgreb betyder for f.eks. jobsituationen?

Det er som om, denne socialdemokratiske regering gerne vil regne, når det går deres vej – med arbejdspladser, økonomi og image – men ikke, når det går den modsatte vej. Som i tilfældet med job. Men så forhandler man i blinde. Er det bedre?

Det er åbenbart, at sådan regner ”man”, når det gælder klima og miljø. Mon ”man” håber på, at ”man” i nuet fremstår handlekraftig og klimarigtig, mens de fleste ved regningens stund – om nogle år – så har glemt de udokumenterede konsekvenser?

Varemangel og mangel på energi er allerede begyndt at melde sig rundt omkring i verden. Det er der mange årsager til.

Det bliver ikke bedre af, at man i Danmark vil stække et klima- og miljømæssigt effektivt producerende landbrug. Det er man i gang med – uden at kende konsekvenserne. Hvorfor?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen).

2 kommentarer til “Hvorfor må vi ikke kende konsekvenserne af en landbrugsaftale?”

  1. Tak for en fantastisk god artikel. Jeg mangler også svar på mange ting, f.eks. hvormeget importen af fødevarer stiger, med den manglende produktion samt faldet i velfærd, når vores fødevareeksport bliver mindre. Det kunne også være interessant at høre om hvormeget ekstra Co2 der producerer, når man omlægge fra tradifionel produktion til økologisk produktion. Hvormeget vil det påvirke vores målsætninger på de 17 verdensmål..

    1. Bjarne Bo Jensen

      Hvilke fødevarer forestiller du dig vi skal importere mere af på grund af de tiltag de tiltag der på et tidspunkt vedtages.

      Du må også gerne belyse, hvordan du mener at de vil påvirke vores velfærd. Det vil være interessant at vide, nå man skal bedømme tiltagene.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.