Medicinrester – et overset spildevandsproblem

Der er store mængder medicinrester i spildevand, da der ikke renses for det i Danmark. Det skriver JydskeVestkysten

tema-spildevand

Vores rensede spildevand svømmer i medicinrester, der kan få fisk til at skifte køn og slå alger ihjel.

Det er et emne, som Bæredygtigt Landbrug gentagne gange har fremhævet: medicinrester i naturen. Til gengæld har det været nedtonet af myndighederne. Nu indrømmer Danva, at der er et problem. Det fremgår af en artikel i JydskeVestkysten.

I Danmark har man koncentreret sig meget om at rense spildevandet fra sygehuse. Men problemet er, at de fleste patienter tager medicinen derhjemme, og dermed stammer kun omkring 4-6 procent af udledningen af medicinrester i spildevand fra hospitalerne, siger Henrik Rasmus Andersen, der er professor på Danmarks Tekniske Universitet og ekspert i vandbehandling.

Han har forsket i, hvordan resterne kan fjernes og forklarer, at flere nabolande allerede er i fuld gang med at ombygge deres rensningsanlæg til formålet.

“I resten af EU gik man hurtigt væk fra hospitalstanken og har set mere på at udbygge centrale rensningsanlæg, hvor man kan fjerne mellem 95-99 procent af stofferne med de rette teknikker. Det gør man allerede i Tyskland og Schweiz, mens man også er gået i gang i Sverige nu”, siger professoren.

Du kan læse artiklen HER

Af Jens Sillesen@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top