Lille fald i landbrugsstøtte

OECD’s årlige statistik for landbrugsstøtte viser et lille fald i forhold til produktionsværdien i EU i 2020, men også en lille stigning i forhold til BNP

tina-mark-og-penge

Der er ikke sket den store ændring i landbrugsstøtten fra 2019 til 2020 i EU ifølge OECD’s årlige statistik på området. Hvert år udgiver organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling en gennemgang af støtten på landbrugsområdet. Den gennemgår de enkelte medlemslande, men EU bliver kun vurderet samlet på grund af den fælles landbrugspolitik. Derfor er der ikke en specifik statistik for Danmark alene.

OECD opgør overordnet støtten på to måder. Den ene er i forhold til produktionsværdien – altså dybest set en indikator for, hvor stor en del af en landmands indtjening, der kommer gennem støtte. Den anden er set i forhold til bruttonationalproduktet, BNP. Dette viser, hvor stor en del af samfundskagen der bliver brugt på støtten.

Et fald og en coronastigning

I forhold til produktionsværdien fra landbruget var støtten i 2020 på 19,3 %. Det er et fald fra 19,5 % året før – altså et fald på 0,2 %. Set i et længere perspektiv er der sket en halvering siden 1986-88. Der var støtteandelen på hele 38,4 % af produktionsværdien.

Tallene inkluderer alle former for støtte. Direkte støtte til produktion, produktionsuafhængig støtte, toldmure.

I forhold til BNP er der sket en stigning fra 0,6 % til 0,7 %. Det er den andel landbrugsstøtten svarer til af den årlige produktion inden for hele EU. Altså den del af samfundskagen vi bruger på landbrugsstøtte. I perioden 1986-1988 var den 2,5 %. Så andelen er altså i dag næsten nede på en fjerdedel af, hvad den var tidligere.

Det er naturligvis coronanedlukningen, der står bag stigningen i forhold til BNP. Den lavere aktivitet i især den vestlige verden har ramt hårdt mange steder. BNP i EU faldt i 2020 med 6,0 % i forhold til året før. Derfor bliver den samme støtte relativt større.

Selvom der ikke er en konkret opgørelse for Danmark fra OECD, så er der i 2016 lavet en opgørelse af Miljø- og Fødevareministeriet, hvor man regnede sig frem til, at dansk landbrug fik lige under 10 mia. kr. om året i støtte. Dette svarer til godt 0,4 % af BNP. De 0,7 % svarer til lidt over 16 mia. kr., så Danmark ligger under gennemsnittet for både EU og OECD.

Ser man på OECD samlet, så ligger EU meget tæt på gennemsnittet. Her er tallene for støtten 18,1 % af produktionsværdien og 0,6 % af BNP.

Du kan se data HER, HER og HER

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.