Kun forbrugerne kan diktere landbrugsproduktionen

Nej, der er ikke brug for flere økologiske varer eller en mindre kødproduktion, blot fordi folkevalgte synes det - skriver BL-bestyrelsesmedlem

Demonstration i Aarhus med Ann Louise

Af Ann Louise Worsøe Jørgensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Klausholmvej 56, Brovst

Politikere, meningsdannere og såkaldt grønne organisationer står i kø for at kræve dit og dat af fremtidens landbrugsproduktion.

Så skal vi have mere økologi og plantebaseret kost, og så skal vi have mindre kødproduktion – ja, så skal vi have mere og mindre af alt muligt, som om vi er tilbage i Moskva før Murens fald, hvor det fra centralt hold blev bestemt, hvad virksomheder og fabrikker skulle producere.

Det er forbrugerne – og ingen som helst andre – der kan diktere, hvad vi landmænd skal producere. Sådan fungerer et frit marked. Vi har alle dage tilpasset vores produktion efter forbrugernes ønsker og gør det fortsat. Det er derfor, vi har så nemt ved at afsætte vores fødevareprodukter på både det nationale og internationale marked – det er jo ikke ligefrem sådan, at vores korn-, mejeri- og kødprodukter rådner op på store, hemmelige overskudslagre, der er tværtimod rift om danske landbrugsvarer!

Der er en grund til, at 11,3 procent af det danske landbrugsareal er økologisk: Større er efterspørgslen efter økologi simpelthen ikke – og når der produceres det halve udbytte, så skal prisen være det dobbelte. Varen kan ikke afsættes, derfor ingen økologisk ekspansion.

Hvis man skal tro både OECD samt FN’s fødevareorganisation FAO, vil den internationale efterspørgsel efter kød stige i de kommende mange år. Så den der påstand om, at nu bør danske landmænd omstille deres produktion til noget, der intet har med kød at gøre for at efterkomme fremtidens efterspørgsel, lyder som en ekstrem dårlig plan. CO2-udledningen flytter da også blot et andet sted hen, hvor produktionen ikke er lige så effektiv.

Vi landmænd har én eneste eksistensberettigelse: At producere det, der rent faktisk bliver efterspurgt. Giv os nu de optimale rammevilkår for at gøre dette i stedet for at opfinde alle mulige behov, der ikke findes i den virkelige verden.

Så kan vi blive ved med at lave både velsmagende, sikre samt miljø- og klimavenlige fødevarer, som vi er kendt for her til lands.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs webversion HER samt Maskinbladets onlineudgave via linket HER).

1 kommentar til “Kun forbrugerne kan diktere landbrugsproduktionen”

  1. Gert Petri Pedersen

    Det Hørt samt det Rigtige Signal at give Tilskud er jo for Forbrugerens Best, der givet til dem via Producenterne. Men Rigsrevisionen har Dødlet kommet Efter Kontrollen fra Staten og nedaf alle led. *Typisk.
    Men nu Tager De jo Så 25% af Tilskuf F. Og gir til Klimatosseri Politisk Urealistisk den vej Også.
    Men Signaler fra BL. Er sådan Blå Reform af alt Export – Import incl. Retur Div. Med retur med import div. Pga Transport omkostninger og Miljø. Klima men det Fornuft det er Den Røde Politik ik.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.