Klimaudfordringerne og landbrug – hånd i hånd!

Stop hetzen mod danske landmænd der sammen med fødevarevirksomhederne producerer nogle af verdens allerbedste fødevarer og med lave klima- og miljøaftryk, skriver en gruppe kronikører

bonnesen2-eksp

Af: Jonas Ellitsgaard Jensen, Formand for LandboUngdoms Politiske Udvalg. Gammeljordvej 15, 9800 Hjørring, Asmus Forum, Landmand og medlem af LandboUngdom. Præstevej 18, 8832 Skals, Martin Voergaard (VU) , fødevare-, miljø- og klimaordfører. Preben Kaas’ Vænge 1, 2000 Frederiksberg, Jens Påske Klausen (VU), arbejdsmarkeds- og erhvervsordfører. Sjællandsgade 20, Silkeborg, MF Erling Bonnesen (V), fødevare- og landbrugsordfører. Kløverbakken 12, 5672 Broby

Vi står midt i klimaudfordringerne. Det er tydeligt for os alle. Det tager vi alvorligt og det reagerer vi på med nye klimamål og tiltag. Det er samtidig vigtigt, at handleplanerne løser klima- og miljøudfordringerne, og ikke blot flytter produktionen fra Danmark til udlandet. Klima- og miljøudfordringerne er internationale og kender ikke landegrænser.

Landbruget og fødevaresektoren er en af Danmarks erhvervsmæssige og økonomisk vigtige drivkræfter og samtidig med blandt de mest innovative sektorer. De viser gang på gang, hvordan løsningerne på nutidens udfordringer kommer gennem teknologisk udvikling og nye metoder.

Kan det lade sig gøre at passe godt på klimaet, miljø, naturen og drikkevandet samtidig med, at vi har moderne landbrug og fødevaresektor ? Svaret er, Ja!  Vejen frem er fortsat teknologiudvikling, forskning og videreudvikling af nye produktionsmetoder.

Vi vil ikke jage landbrug- og fødevarearbejdspladser ud af Danmark. Det ville skade klimaet og miljøet, da fødevarerne så blot ville blive produceret andre steder under dårligere forhold og med højere klima- og miljøaftryk. Danske landmænd og fødevaresektoren er frontløbere og verdensmestre i fødevareproduktion. Hele sektoren er omstillingsparate, har store ambitioner og vil en grøn omstilling. Der skal fortsat være en stor eksportorienteret landbrug- og fødevaresektor i Danmark med produktion af både plantebaserede og animalske fødevarer på markedsvilkår. Der skal fortsat være både plantebaserede fødevarer på hylderne og kød, bøffer og frikadeller i køledisken i dagligvarehandelen.

Forbrugerne bestemmer hvad der skal i indkøbskurven og på tallerkenen

Når man taler med mange landmænd, så er der ønske om også, at bidrage til den grønne omstilling, men der er også stor usikkerhed og skepsis i forhold til den igangværende regulering, nærmest konstante nye krav og den voldsomt skingre debat, der tit kammer over i negativ urimelig hetz mod landmændene. Mange landmænd spørger ”Må vi være her ? ”

Klar melding herfra. Stop den negative hetz mod landmændene og anerkend, at danske landmænd sammen med fødevarevirksomhederne producerer nogle af verdens allerbedste fødevarer og med lave klima- og miljøaftryk. Landbruget kan bidrage med rigtig meget i forhold til den grønne omstilling, men det kræver at der bliver udvist mere tillid og frihed under ansvar, ikke blot nye krav.

Udtagning af lavbundsjorde er et godt klimaredskab. Det er vi helt med på, og for os er det helt afgørende, at dette finansieres med nye penge fra staten. Det er ikke en løsning at tage pengene fra EU landbrugsstøtten, så tørrer man i virkeligheden hele regningen af på den enkelte landmand og udhuler konkurrenceevnen.

Teknologi er løsningen

Dansk landbrugs styrke er evnen til at gribe nye teknologiske muligheder. Landbruget og hele fødevaresektoren har historisk set formået at omstille sig efter hvad forbrugerne ønsker. Derfor er den stigende efterspørgsel efter plantebaserede produkter også en fordel for Danmark. Det kan vi levere og i en høj kvalitet. Samtidig må vi dog ikke glemme at efterspørgslen efter traditionelle animalske produkter også stiger på verdensplan og her skal vi selvfølgelig være med helt fremme. Vi kan nemlig producere sunde, sikre og klimavenlige produkter.  Eksempelvis er antallet af køer i Danmark faldet samtidig med at produktionen af mælk er steget. Det er den slags dygtigt landmandskab som verden efterspørger.

Præcisionslandbrug med ny teknologi, udvikling af græsprotein til erstatning af importeret soya, biogas og landbrug som energileverandør er andre eksempler på grønne udviklingsspor.

Fremtiden tegnes i grønne udviklingsspor. Teknologiudvikling er vejen frem. Vi skal udvikle det nye, men ikke på bekostning af det eksisterende. Danmark har som landbrugs- og foregangsland rigtig mange muligheder for, at styrke vores fødevaresektor og skabe nye arbejdspladser i både land og by. Landbruget og fødevaresektoren er en vigtig del af hovedmotoren i landdistriktsdanmark.

Vi skal gribe udfordringerne og muligheder rigtigt. Klimaudfordringerne og landbruget hånd i hånd. Det er vejen til godt klima og fortsat sikre verdens bedste fødevarer i indkøbskurven og på tallerkenen. Spis sikkert – køb dansk!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.