Jørgen E Olesen: landbrugets argumentation er korrekt

Opfattelsen at forkerte klimatiltag vil kunne medføre, at produktionen blot flytter til andre lande, der har et højere klimaaftryk, er korrekt, mener professoren

Jørgen E. Olsen til Augustus

Det er gennem teknologiudvikling, at dansk landbrug skal reducere sit klimaaftryk. Det mener Aarhusprofessorerne Jørgen E. Olesen, Institut for Agroøkologi, og Peter Lund fra Institut for husdyrvidenskab. Det gav de udtryk for i P1 Orientering i går tirsdag. Baggrunden for udsendelsen var IPCC’s netop udkomne rapport om klimaet. Fokus var på landbrugets udledning af drivhusgasser – især metan fra køer. Danske køer udleder op til 700 liter metan, der er 28 gange kraftigere end CO2. Men det nytter ifølge Jørgen E. Olesen ikke at fjerne dansk landbrugsproduktion. Studieværten spurgte til, om landbrugets forsvar for dansk fødevareproduktion er korrekt:

”Argumentet er todelt. Dels vil produktionen flytte til udlandet, fordi der stadig er en efterspørgsel på varerne, og dels er dansk landbrug det grønneste i verden. Så når man griber ind, så flytter det ikke bare til udlandet – det flytter også til en mindre bæredygtig produktionsform. Har landbruget ret i begge dele af det argument?”

Hertil svarede professoren:

”Ja, det tror jeg, at de langt hen ad vejen har. Vi har fortsat en global vækst set i fødevareforbruget, og det går også i retning af en mere animalsk efterspørgsel. Danmark hører til blandt de mest grønne. Vi har nabolande, der ligger nogenlunde på samme niveau. Men skærer vi ned i vores produktion, så er det næppe der, produktionen flytter hen”, sagde Jørgen E. Olesen.

Han pegede på, at nabolandene har samme problemstilling, så produktionen vil måske flytte til Østeuropa.

Innovative løsninger

Professoren mener, at kampen for klimaet går gennem forbedrede produktionsmetoder.

”Det kræver udvikling af nye teknologier, hvis det her skal lykkes. Der er allerede noget på paletten, men det hjælper os måske kun 20-30 % af vejen”, forklarede Jørgen E. Olsen.

Han mener, at der er brug for en enorm indsats på teknologiudvikling. Danmark producerer fødevarer til 3-4 gange så mange mennesker, som vi er indbyggere. Samtidig pegede han på, at de teknologier, vi udvikler i Danmark, kan bruges mange andre steder i verden.

Professor ved Institut for husdyrvidenskab Peter Lund argumenterer også for, at løsningen ligger i et effektivt landbrug.

”Det er som at køre i bus. Vi ved godt, at når man kører i en bus, så udleder man mere kuldioxid end en personbil. Men regner man pr. passager, så er der ingen tvivl om, at det er mere klimavenligt at køre i bussen. Den danske malkeko er bussen”, sagde Peter Lund.

En god dansk ko producerer 50-60 liter mælk om dagen, mens en ko i Afrika kun kommer op på 4-6 liter mælk. Derfor er den danske ko mere klimaeffektiv end den afrikanske, selvom den udleder mere metan.

”Det gælder om at have så få køer til at producere den mængde mælk, der bliver efterspurgt, fordi der ligesom er en startomkostning ved at have en ko. En ko der ikke producerer mælk overhovedet – nul liter, den laver stadigvæk metan”, sagde Peter Lund.

Han forklarede, at den første liter derfor er ”dyr” klimamæssigt, mens liter nummer 60 er ”billig”.

Der er ifølge Peter Lund en række tiltag, der kan bane vejen for en mere klimavenlig produktion. Han mener, at køer i Afrika skal producere mere mælk. Samtidig skal vi forske i tilsætningsstoffer til foderet, så der bliver dannet mindre metan i køernes maver. Men også i avlen skal landbruget tænke anderledes.

”Vi skal avle efter de køer, der laver mindre metan, fordi den her evne til at lave lidt metan og meget mælk er arvelig”, sagde Peter Lund.

Du kan høre indslagene med de to professorer her:

Jørgen E. Olesen

Peter Lund

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top