Få de efterafgrøder sået

Bæredygtigt Landbrug opfordrer alle landmænd til at få sået efterafgrøder inden fristens udløb den 20. august – om der er høstet eller ikke

olieraeddike-efterafgroede-2

”Få sået efterafgrøder inden fristen, så tager vi kampen bagefter”, så klart lyder det fra både Bæredygtigt Landbrugs juridiske og faglige afdeling ved chefjurist Nikolai Schulz og faglig direktør Jørgen Evald.

Kampen, de taler om, kommer, hvis kontrollen ikke mener, at fremspiringen viser sig at være efter bogen. Det kan jo ske, selvom du som landmand har gjort det fagligt optimale, men på datohysteriets betingelser.

Reglerne på efterafgrødeområdet er ændret, så der kun er én ting at gøre: Få efterafgrøderne sået – om du har høstet eller ikke – ellers bliver du trukket i gødningskvote. Det er alvorlige træk, der er tale om. Det er det, ministeriet kalder en fleksibel ordning.

Skemaet nedenfor viser, hvor alvorligt det er. Hvis der sås mellem 21. og 24. august, er der en kvotekorrektion på 15 kg. N pr. ha. Derefter stiger det trinvist til den 15. september, hvor den såkaldte korrektion er på hele 65 kg N pr. ha.

Hvis der efterfølgende kommer en sag om den rette fremspiring, står Bæredygtigt Landbrug klar til at hjælpe vores medlemmer. Men force majeure kan kun påkaldes, hvis der er gjort et seriøst så-arbejde. Derfor er det nødvendigt at så inden fristen.

Af Anne-Marie Glistrup, amg@baeredygtigtlandbrug.dk

5 kommentarer til “Få de efterafgrøder sået”

 1. EN STOR YDMYGELSE
  Man kunne forstå at en sådan meddelelse kom fra Landbrug og Fødevarer.
  Men at Bæredygtigt Landbrug ser sig nødsaget til at påtale overholdelse af efterafgrøde-vanvidet er en stor ydmygelse af foreningen og dets formålsparagraf.

  Det må kalde til selvransagelse over hvordan strategien skal ændres overfor myndighederne, så det er sidste gang en sådan besked skal udsendes til medlemmerne.

  1. Hej Jørn.
   Foreningen har et par retssager i gang mod efterafgrøder, og vores politik er ikke ændret på området overhovedet. Vi mener at det både fagligt og administrativt ville være mere fornuftigt at følge vores forslag om grønne marker. Vi fører en del retssager på området og vurderer løbende om der flere ting vi kan gøre for at komme af med de lovpligtige efterafgrøder.
   Som loven er skruet sammen nu, kan der ikke søges om dispensation for såtidspunktet, som vi gjorde næsten hvert år tidligere. Derfor har vi vurderet at det klogeste den enkelte landmand kan gøre på den korte bane er at så noget ud, hvis det på nogen måde er muligt.

 2. Allan Wieck-Hansen

  Må indrømme jeg vil genoverveje mit medlemsskab hvis der kommer flere “landbrug og fødevare” udmeldinger som denne.
  mit medlemskab i BL var med henblik på at få genindført fagligheden i landbruget, og ikke at vi bare skal makke ret for så at tage den kamp bagefter som jo må antages ikke kommer ved rettidig etablering.

 3. Anne-Marie Glistrup

  Kære alle tre ovenfor – Der er ingen der kæmper mere mod de forhadte efterafgrøder end Bæredygtigt Landbrug – Vi er også de eneste, der er kommet med et konstruktivt let administrativbart løsningsforslag. Men reglerne bliver ikke ændret inden fredag midnat – derfor siger vi til landmanden – hvis du ikke vil have et alvorligt gødningstræk, så så dine efterafgrøder – og vi vil kæmpe for at du ikke bliver trukket, hvis du har gjort en indsats. De regler der gælder nu – rammer den enkelte landmand benhårdt. De er et grimt led i at få taget gødningen fra landmanden kilo for kilo. Og ikke ret mange er opmærksom på disse regler. Det er landmanden og gødningen vi kæmper for – med denne advarsel – som I så har fået i den gale hals. Denne gang var det på den korte bane – men vi slås mod efterafgrøder på alle baner og planer for alle landmænd. Derfor var også dette opråb et led i vores strategi i kampen for gødning.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.