Bonnesen: vi kalder ministeren i samråd

Den groteske efterafgrødesituation får Venstres landbrugsordfører til at kalde fødevareminister, Rasmus Prehn, i samråd

Rasmus Prehn 3 - foto Steen Brogaard

Hvis danske landmænd ikke har sået deres efterafgrøder ved midnat, så vil de blive trukket i næste års gødningskvote. Det står fødevareminister Rasmus Prehn fast på. Det sker til trods for den absurde situation, hvor landmænd bliver nødt til at så efterafgrøder på marker, hvor kornet endnu ikke er høstet. Andre steder ligger der halm på markerne, hvilket også vanskeliggør at så efterafgrøder. Ministeren vil ikke give dispensation fra ordningen.

Det har fået Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, op i det røde felt.

”Jeg har tænkt mig at samle hele blå blok og kalde ministeren i samråd. Vi er nødt til at se på reglerne igen”, siger Erling Bonnesen.

Han mener, at landmændene bliver ramt dobbelt. Ikke nok med at de i øjeblikket kæmper med det regnfulde vejr, der besværliggør høsten.

”Regeltyranniet passer ikke til de forhold, vi ser. Vi skal have lave nogle regler, der passer til virkeligheden og ikke til nogle regneark i ministeriet”, forklarer Erling Bonnesen.

Igen og igen

Han mener, at det årlige tilbagevendende scenarie, som landmænd nu igen står i, vil fortsætte, hvis man ikke får lavet regler, der rent faktisk virker i forhold til naturen og vejret. Derfor er det nødvendigt, at finder en langtidsholdbar løsning, som også landbruget kan leve med.

I et svar til Danske Halmleverandører skriver fødevareminister, Rasmus Prehn:

”Miljøgevinsten er ubetydelig ved at så efterafgrøder, hvis man sår senere. Modellen giver landmændene den bedst mulige fleksibilitet, og tiden er ikke til at gå på kompromis med vandmiljøet”.

Han fremlægger dog ikke nogen dokumentation for den påstand. Ministeren lægger i svaret dog op til, at reglerne er på bordet i de kommende landbrugsforhandlinger.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

1 kommentar til “Bonnesen: vi kalder ministeren i samråd”

  1. Finn Christensen

    Hvis den gode fødevareminister ikke vil gå på kompromis med vandmiljøet, kunne han jo bede kommunerne om at rense deres spildevand lidt bedre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.