Åben debat bør erstatte klimatiske skyklapper

Effektivt Landbrugs chefredaktør opfordrer til at klimadebatten forbliver en åben debat med nuancer og ikke et ridt med skyklapper

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

»FN’S KLIMABIBEL BURDE lukke munden på de sidste skeptikere: Klimaforandringerne er helt entydigt menneskeskabte«. Sådan skrev DR mandag på baggrund af en ny rapport fra FN’s klimapanel. Statsmediet har selv entydigt taget stilling og skriver videre, at det nu er blevet utrolig svært – hvis ikke umuligt – at være klimaskeptiker. Nogen klimaskeptiker har man da heller ikke fundet anledning til at kontakte. Det betragtes åbenlyst som irrelevant at tale med forskere, der har en anden holdning end FN’s klimafolk.

HVAD DER VENTER, ved ingen præcist. Men ifølge FN’s såkaldte klimabibel så står vi f.eks. i Nordeuropa foran en fremtid med et varmere og vådere klima, og med det følger også flere ekstremhændelser. Som det senest har været tilfældet i det vestlige Tyskland, hvor floder har revet hele byer med sig. Andre steder på kloden venter mere tørke, flere cykloner, skovbrande og andre ekstremer.

I SIDSTE UGE var der også klima-nyt. Her lød det i flere danske medier, at en ny videnskabelig undersøgelse fra Potsdam Institute for Climate Impact Research viser, at Golfstrømmen er svækket og nu svagere, end den har været i mindst 1.000 år. Sidst Golfstrømmen aftog i styrke, fik vi, hvad der betegnes som den lille istid, der varede frem til omkring 1850.

SÅ MÅSKE BLIVER det ikke her på vore breddegrader, vi får global opvarmning. Måske får vi nedkøling og gletchere, som strækker sig fra højt mod nord og ned til Alperne. Det er ikke helt til at blive klog på. Og netop derfor er der brug for nuancer i klimadebatten.

IKKE MINDST HOS en mediemastodont som DR bør man naturligvis ikke bare affeje videnskab, der fagligt udfordrer FN’s klimapanel. Om forskere der forudser Golfstrømmens opbremsning udfordrer FN, ved vi ikke. Men vi har selvfølgelig brug for, at de magtfulde FN-klimaforskere udfordres, såfremt nogen forskere mener, der er grundlag herfor.

MÅSKE HAR DE ret, de der forudser noget, som minder om et fremtidigt ragnarok. I år 2300 vil havene kunne stige 15 meter. Det sker, hvis den globale opvarmning ikke bremses snarest, og klima-snebolden ruller ustoppeligt. Mener altså FN-tilknyttede forskere. Mon der sker klima-teknologiske landvindinger på 180 år? Sandsynligheden skal vel ikke bare udelukkes – ligesom klimaskeptiske forskere.

KLIMAFORANDRINGERNE SKAL TAGES alvorligt. Men man tager dem netop ikke alvorligt, hvis ikke dommedagsagtige profetier må blive udfordret videnskabeligt og teknologisk. Det kan godt være, modargumenterne mod FN’s klimapanel ikke holder vand. Men at udelukke forskere og teknikere som mener noget andet, er både voldsomt og voldsomt diktatorisk og anti-demokratisk.

(Indlægget har også været bragt som leder i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.