Snæversynet smørhul

Totalt afskåret fra milliarder af menneskers hverdag tror danske politikere, at de har indflydelse på kineseres, inderes, indoneseres, russeres og brasilianeres madforbrug

grisestald

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

Danmark er efter mange danskeres opfattelse et smørhul.

Vi bruger helt bevidst ordet smørhul. For ingen ved vel efterhånden, hvor længe den slags ord er tilladt. Smør er som bekendt et animalsk produkt, og smørhul kan sagtens ende på en sort liste i et såkaldt grønt parti en dags tid.

Dyreværnsorganisationer mener således i ramme alvor, at ordsprog som ”at slå to fluer med et smæk” eller ”at tage tyren ved hornene” skal ud af sproget, fordi de er nedladende over for dyr. Og det er såmænd ganske vist.

Appetitten efter kød øges

Så smørhullet kan sagtens være i fare. For der er vel i grunden ingen grund til at ophøje smør – eller smørhullet – til noget positivt, er der sikkert en dyreværnsmand eller omvendt vegansk aktivist, der kunne finde på at mene. Vi skal ikke kunne sige det.

Hvad vi imidlertid ved, er, at selvom vi bliver tudet ørerne fulde om, at verden snart er under vegansk overherredømme, og sproget renset for dyre-nedladende ordsprog, så øges verdensborgernes appetit efter kød.

Stor stigning i vente

Virkeligheden, som ikke rigtigt synes at interessere fantaster, er faktisk, at kødforbruget på Jorden ventes at blive øget med 14 procent frem mod 2030. Det har økonomi-organisationen OECD og FN’s fødevareorgan FAO regnet sig frem til.

Svinekød vil ifølge prognosen blive øget med 13 procent. Oksekød vil blive øget med 6 procent, mens fjerkræforbruget vil blive øget med små 18 procent. Vi kan næsten høre Zenia Stampe fra de Radikale sammen med fremtrædende SF’ere og Enhedslisten-folk fordømme resten af verden. Zenia Stampe har ligefrem krævet, at hele verden skal omlægge sit landbrug efter hendes smag.

Verden er ligeglad med Zenia Stampe

Men verden er totalt ligeglad med Zenia Stampe. Og med Enhedslisten. Og med SF. Endnu mere ligeglade er de i Kina. Det er netop i Kina, at den globale vækst i kødforbruget ventes at accelerere allermest. Hele 70 procent af den globale vækst i svinekødsforbruget ventes ifølge OECD og FAO at ske i Kina frem mod 2030.

Snæversynede danske politikere har – undskyld os udtrykket – ikke en kinamands chance for at få sine holdninger igennem. Totalt afskåret fra milliarder af menneskers hverdag tror danske smørhuls-politikere, at de har indflydelse på kineseres, inderes, indoneseres, russeres og brasilianeres indtag af føde.

“Made in Denmark” er eftertragtet

Her kan vi oplyse, at det har de ikke. Og mon ikke det var en idé at sørge for at levere de varer, verdens borgere efterspørger, og så levere dem med størst muligt hensyn til dyrevelfærd, klima og fødevaresikkerhed.

Her er mad, der er ”Made in Denmark”, lige præcis det, verden efterspørger. Sjovt nok ”ønsker” en række danske politikere åbenlyst ikke at anerkende dette faktum.

(Indlægget har også været bragt som leder i avisen Effektivt Landbrug, du kan læse onlineversionen via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Du kan læse mere om tendensen med stigende global kødefterspørgsel i artiklen HER, ligesom Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup tidligere har skrevet om udviklingen med udgangspunkt i internationale prognoser, dét kan du blive klogere på i teksterne HER og HER).

1 kommentar til “Snæversynet smørhul”

  1. I New York stiger antallet af skuddrab så det nu overstiger antallet af dødsfald grundet Covid 19.
    Men det betyder ikke absolut at verdensmarkedet skal indstille sig på at øge produktionen af håndvåben.
    Samme ideologi kan teoretisk også implementeres i kødfabrikationen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.