Forskning eller “forskning”?

Bæredygtigt Landbrugs faglige rådgiver går i rette med Stiig Markagers aktivistiske forskning - denne gang dokumenteret med udtalelser til Ingeniøren

fjord-22.-juli-2013

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro. og ekstern faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

Det er tankevækkende, at Stiig Markager på www.ing.dk udtaler sig om det komplicerede emne, ”udtagning af landbrugsjord”, der ligger uden for hans ekspertise, og som han ikke har halvt så meget forstand på som kollegerne på Aarhus Universitet, der har det som fagområde.

Men han udtaler sig måske ikke på AU’s vegne som forsker – og så er der jo ytringsfrihed til almindelig agitation.

Tankevækkende ny vinkling

Det er endvidere tankevækkende, at Markager efter tre årtiers hetz mod kvælstof og yderst begrænset omtale af fosfor som problem for havmiljøet, nu pludselig begynder at pege på landbrugets udledning af fosfor. Hvor har Markager været i årene siden 1980’erne, hvor vandmiljøproblemerne for alvor indtog den politiske dagsorden?

Hvad har han lavet i de seneste 34 år siden den første vandmiljøplan, hvor spildevandet fortsat er fosset ud i fjorde og kystvande med masser af fosfor og med kvælstof i den mest følsomme periode i sensommeren, hvor der stort set ikke udledes noget fra dyrkningsfladen?

Ukendt omfang

Ingen ved ret meget om spildevand. Ingen registrerer, hvilke stoffer det indeholder, og ingen kender omfanget af ulovlige udledninger. Det er dokumenteret, at der fifles med tusindvis af overløb. Spørg blot strandgæsterne ved Øresund og i Havnebadet.

Men Markagers reaktionsmønster har hidtil kun været at kritisere ”landbrugets kvælstof”.

Politisk agitation?

Kritikken af fosforudledningerne har han ikke gjort meget ud af, inden han nu peger på landbrugets fosfor.

Her er virkelig tale om aktivistisk forskning, som diskuteres for tiden.

Eller er det bare politisk agitation, som universitetet kalder private udtalelser?

(Den artikel, som Poul Vejby-Sørensen kommenterer på, kan du – hvis du abonnerer på Ingeniøren – læse via linket HER. Du kan se Landbrugsavisens vinkling HER).

Scroll to Top