Lad vandet løbe

Få nu de vandløb renset op. Kommunerne har vedligeholdelsespligt i henhold til vandløbsregulativerne, og oprensning skal gennemføres

vandløb-høj-vandstand

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Storå mellem Holstebro og Nissum Fjord skal oprenses flere steder for at reducere kommende omfattende oversvømmelser i Holstebro by.

Sådan konkluderer en gruppe lodsejere, efter at de ved hjælp af ingeniør Steen Rasmussen fra SR Batymetri har fået foretaget en screening af åen.

Screeningen af åen viser, at der flere steder foregår stuvning af vandet. Og man kan altså hverken stuve eller stable vand til op over bredkanten, uden det løber ud og over. Men man kan give vandet bedre plads i vandløbet ved at rense op, fjerne propper og ved at vedligeholde brinker samt fjerne træer, der vokser ind i vandløbet. Det vil alt sammen forbedre den generelle vandløbsevne og forhindre mange oversvømmelser med ødelæggelse af haver, kældre, veje og marker til følge.

Så jeg kan kun gentage Bæredygtigt Landbrugs mantra: Få nu de vandløb renset op. Kommunerne har vedligeholdelsespligt i henhold til vandløbsregulativerne, og oprensning skal gennemføres. Med den effektive screeningsmetode kan det gøres præcist.

Da Nørreå, også ved Gudenå-systemet, blev renset op på en 200 m lang strækning for et par år siden, faldt vandstanden med ca. 70 cm. Det er der brug for – mange flere steder.

Så kom i gang med screeningen, og få vandløbene renset præcist op – der er ikke noget at vente på. Ingen kan være tjent med flere ødelæggelser langs vore vandløb.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i pressen, du kan bl.a. se Maskinbladets netudgave via linket HER).

1 kommentar til “Lad vandet løbe”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.