Beskæring af dansk landbrug gavner ikke klimaet globalt

Det ville kun pynte på det danske klimaregnskab, hvis man helt eller delvist lukkede ned for dansk landbrug, forklarer ekspert

gødning

Lukkede man ned for dansk landbrug, ville det pynte gevaldigt på det danske klimaregnskab. Det ville bare ikke rykke ved de globale udledninger. I værste fald ville situationen faktisk blive forværret.

Sådan lyder det ifølge Landbrugsavisen fra lektor emeritus Alex Dubgaard ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet. Han forklarer, at årsagen bl.a. skal findes i den måde, man opgør klimaudledning på – og dermed flugter ekspertens advarsel med Bæredygtigt Landbrugs gentagne meldinger om, at opgørelserne over dansk landbrugs klimaudledning er decideret misvisende.

Måden at opgøre belastningen på…

I FN har man nemlig vedtaget, at klimaudledning skal tilskrives det land, hvor produktionen og dermed udledningen sker. Opgørelsesmetoden kaldes den territoriale model.

”Dette betyder altså eksempelvis, at når Danmark importerer varer fra Kina, indgår udledningerne forbundet med produktionen heraf i Kinas territoriale udledninger og ikke i Danmarks, hvor importvarerne forbruges”, som Klimarådet skriver i en baggrundsrapport om global klimaindsats.

Dansk landbrug burde stå anderledes i regnskabet

Gik man væk fra den model og valgte en forbrugsorienteret måde at gøre udledningen op på, ville dansk landbrug stå noget anderledes i det danske klimaregnskab, forklarer Alex Dubgaard.

”Vi eksporterer to tredjedele af vores landbrugsproduktion. I en forbrugsbaseret opgørelse skulle vi alene medtage de nationale og importrelaterede udledninger fra den andel af produktionen, der går til indenlandsk forbrug”, siger han.

Du kan læse mere i Landbrugsavisens artikel HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

2 kommentarer til “Beskæring af dansk landbrug gavner ikke klimaet globalt”

  1. Finn Christensen

    Et andet eksempel er bilproduktion. Der kører en masse biler rundt på de danske veje, men ikke en er produceret herhjemme. Så ingen klimabelastning til DK. på den konto.
    Helt fint. Men er det rimeligt?

  2. Her vil jeg forslå Bæredygtigt Landbrug at slå et slag for den svenske klimaforsker Lennart Bengtssons bog fra 2019 “Vad händer med klimatet”. Ifølge Aftonbladets anmeldelse er den skrevet “Klart og översiktligt så att även en kulturskribent kan kan förstå … “.
    Da jeg hørte om bogen sidste år, havde ingen danske biblioteker anskaffet den, og jeg måtte have min lokale boghandler til at importere den. Nu er den anskaffet af Det Kongelige Bibliotek, Århus. Men lidt flere efterspørgsler via bibliotekerne kan måske fremme udbredelsen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.