Beskæring af dansk landbrug gavner ikke klimaet globalt

Det ville kun pynte på det danske klimaregnskab, hvis man helt eller delvist lukkede ned for dansk landbrug, forklarer ekspert

gødning

Lukkede man ned for dansk landbrug, ville det pynte gevaldigt på det danske klimaregnskab. Det ville bare ikke rykke ved de globale udledninger. I værste fald ville situationen faktisk blive forværret.

Sådan lyder det ifølge Landbrugsavisen fra lektor emeritus Alex Dubgaard ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet. Han forklarer, at årsagen bl.a. skal findes i den måde, man opgør klimaudledning på – og dermed flugter ekspertens advarsel med Bæredygtigt Landbrugs gentagne meldinger om, at opgørelserne over dansk landbrugs klimaudledning er decideret misvisende.

Måden at opgøre belastningen på…

I FN har man nemlig vedtaget, at klimaudledning skal tilskrives det land, hvor produktionen og dermed udledningen sker. Opgørelsesmetoden kaldes den territoriale model.

”Dette betyder altså eksempelvis, at når Danmark importerer varer fra Kina, indgår udledningerne forbundet med produktionen heraf i Kinas territoriale udledninger og ikke i Danmarks, hvor importvarerne forbruges”, som Klimarådet skriver i en baggrundsrapport om global klimaindsats.

Dansk landbrug burde stå anderledes i regnskabet

Gik man væk fra den model og valgte en forbrugsorienteret måde at gøre udledningen op på, ville dansk landbrug stå noget anderledes i det danske klimaregnskab, forklarer Alex Dubgaard.

”Vi eksporterer to tredjedele af vores landbrugsproduktion. I en forbrugsbaseret opgørelse skulle vi alene medtage de nationale og importrelaterede udledninger fra den andel af produktionen, der går til indenlandsk forbrug”, siger han.

Du kan læse mere i Landbrugsavisens artikel HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top