USA og Kina må ikke løbe med patenterne for næsen af os

Vi må ikke give køb på sikkerheden, når vi godkender nye plantebeskyttelsesmidler, men vi skal undgå unødvendigt bureaukrati og bøvl - skriver medlem af Europa-Parlamentet

eu-flag

Af Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet (V)

Flere biologiske plantebeskyttelsesmidler kan blive fremtiden.

Men det kræver, at vi får sat fart på godkendelsesprocessen af nye biologiske alternativer, der ikke er på markedet endnu. Ukrudtet stopper jo ikke med at gro på markerne, fordi vi skærer ned på forbruget af plantebeskyttelsesmidler. Derfor er det afgørende, vi får supplerende alternativer på banen.

EU skal melde sig ind i kampen

Nye biologiske alternativer skal naturligvis godkendes på lige vilkår med de plantebeskyttelsesmidler, vi allerede bruger i markerne. Men EU skal sætte skub i godkendelsesprocessen. Og det kan kun gå for langsomt. For hvis ikke EU melder sig ind i kampen nu, kan det ende med, at lande som USA og Kina løber med patenterne for næsen af os.

Netop det presser jeg på for i EU.

Nye, grønne teknologier skal ikke trækkes igennem en unødig, årelang godkendelsesproces. Selvfølgelig skal processen være grundig. Vi må under ingen omstændigheder give køb på sikkerheden, når vi godkender nye plantebeskyttelsesmidler. Men vi skal undgå unødvendigt bureaukrati og bøvl, så vi kan få midlerne ud til landmændene, hvor de kan gøre nytte på markerne.

Nødvendige midler

Flere biologiske alternativer vil tilmed gavne klimaregnskabet. For de er grønnere og mere bæredygtige. Det er godt for både miljøet og biodiversiteten. Naturligt fremstillede plantebeskyttelsesmidler er ikke lige så effektive som andre plantebeskyttelsesmidler, vi bruger i dag. Men hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål, er vi nødt til at få godkendt nye alternativer.

Vi landmænd bruger kun den mængde plantebeskyttelsesmidler, der er strengt nødvendig for at holde planterne sunde. Sådan sikrer vi nemlig et højt udbytte og mindsker afgrødernes klimabelastning. Men det er vigtigt, at vi får andre redskaber på bordet til at bekæmpe ukrudt, svampe og skadedyr.

Vi skal ikke overhales indenom

Hvis vi ikke skynder os, vil andre nationer overhale os indenom. Derfor er det afgørende, at EU melder sig ind i kampen og løfter denne dagsorden nu. Det vil jeg fortsat presse på for i Europa-Parlamentet.

(Indlægget er sendt direkte til Bæredygtigt Landbrug med henblik på offentliggørelse på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.