Pesticider i grundvandet kommer ikke fra landbruget

SF's Signe Munk er tydeligvis mere interesseret i opmærksomhed og stemmefiskeri end i bedre miljø - skriver BL-æresmedlem Knud Jeppesen

knud-jeppesen-2

Af Knud Jeppesen, Tørringvej 30, Sandvad, Jelling

Replik til Signe Munks indlæg i Midtjyllands Avis 22. maj:

Kære Signe Munk. Det er ved at være meget belastende, at du farer ud med den ene udokumenterede skræmmekampagne om landbruget efter den anden. Eller rettere løgn på løgn.

Det viser tydeligt, at du er mere interesseret i opmærksomhed og stemmefiskeri end i bedre miljø.

Ikke én sløjfet boring skyldes landbrug

Hvis du bare satte dig lidt ind i det med pesticider i grundvand, vil du opdage, at det ikke kommer fra landbruget. Der er ikke sløjfet én eneste boring de seneste 20 år grundet pesticider fra landbruget (GRUMO-GEUS).

Så er det da tåbeligt, at der skal købes en masse jord fri, når de pesticider, der findes, kommer fra privates og offentliges ukrudtsbekæmpelse på fliser, baner, rundt om vandværksboringer m.m. Og ikke mindst biocider fra træbeskyttelse.

SF kræver hele tiden så meget, så vil I forbyde træbeskyttelse – næppe. Men I vil bede forbrugerne af vandværksvand om at betale store ekstra summer til at købe jord fri, der beviseligt ikke forurener grundvandet. Det er da temmelig uintelligent.

Det rene vand er under markerne, ikke i byen…

Faktisk er det under landmandens marker, det rene grundvand er og ikke under byerne – længere. Og de midler, vi kører med i dag, godkendes ved at måle under forsøgsmarker, og hvis de kan påvises der, bliver de forbudte.

I øvrigt er grænseværdien for pesticider i grundvand så lav, at man kan drikke 80 liter vand om dagen med max indhold hele livet, uden at det er sundhedsskadeligt.

Ingen skræmmekampagner rettet mod byerne?

Men kommunerne må lukke 40-50 mio. kubikmeter urenset spildevand ud i vores vandløb, søer, fjorde om året. Derfra siver der vel også miljøfremmede stoffer i grundvandet?

Men det er jo byerne, der udleder, så dér laver Signe Munk og SF selvfølgelig ikke skræmmekampagner… Man lader lortet løbe ud og håber ikke, nogen opdager det, for der er nok ikke stemmer at hente!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Midtjyllands Avis, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Det oprindelige indlæg, der reageres på i dette læserbrev, kan du læse HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen