Landbrugsudspillet er et benspænd for velfærdsstatens grundlag

Vi vil se uddybende konsekvensberegninger – både for miljøet og for økonomien, skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand

Gustav Garth-Grüner 4

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Sandbygaard, Glumsø

Bæredygtigt Landbrug advarer kraftigt imod at reducere verdens mest klimavenlige og miljøvenlige landbrugsproduktion og fraråder politikerne at kaste sig ud i forhandlinger, uden at de kender de økonomiske konsekvenser af det, der forhandles om.

Det er desværre det, der er ved at ske omkring regeringens nye landbrugsudspil.

Både de nye energi-teknologier, der danner grundlag for regeringens energipolitik, og danskernes forbrug af fødevarer kræver råvarer fra landbruget. Regeringsudspillet spænder ben for at producere disse råvarer. Dels ved at udtage meget god landbrugsjord fra dyrkning, dels ved at kræve absurd mange såkaldte efterafgrøder, der ikke høstes og dermed ikke giver hverken føde, foder eller råvarer. Efterafgrøderne kræves i et omfang, så de spænder ben for et sundt sædskifte og produktionsgivende afgrøder. Uden produktionen er velfærdsstaten prisgivet.

At ramme landbruget med reduktioner på dyrkningsfladen vil ikke kunne registreres i vandmiljøet. Men det er alligevel det, regeringen vil gøre. Det lyder så tilforladeligt på papiret, at landmanden skal så efterafgrøder – set fra virkeligheden er kravene helt godnat. Visse steder kræves over 100 % af arealet tilsået med efterafgrøder, andre steder så meget, at dyrkning af den miljøvenlige vintersæd umuliggøres.

Bæredygtigt Landbrug står på mål for at gennemføre det realistiske – herunder hører disse krav absolut ikke. Hvordan det kan lade sig gøre, er da heller ikke nærmere forklaret – slet ikke, hvis produktion og arbejdspladser skal sikres. Arbejdspladserne kan jo ikke opretholdes, når man reelt vil halvere husdyrholdet.

Regeringen skylder den danske befolkning at vise, hvad det er for en regning, man skriver ud til den nuværende befolkning og dens efterkommere. Derfor understreger vi endnu engang: Vi vil se uddybende konsekvensberegninger – både for miljøet og for økonomien. Vi vil ikke ud i restriktioner, der reelt ødelægger den danske landbrugsproduktion.

Mon regeringen vil det for symbolikkens skyld?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse lokale og regionale medier samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis se Maskinbladets netversion HER samt Effektivt Landbrugs onlineudgave via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.