Klimatisk galimatias

Set i et globalt perspektiv er den danske fødevareproduktion langt bedre end sit hjemlige rygte

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

En lang række politikere og miljøorganisationer synes at hænge lidt fast i fortiden.

Udadtil mener de godt nok at have fundet formlen til at redde klimaet og kloden fra den undergang, de ser i horisonten:

Nedlæg mest muligt af dansk landbrug og tving danskerne til at droppe kød.

Problemerne heri er dog mange. Og det virker unægteligt som om, de kød- og klimaforskrækkede hænger fast i en fjern fortid, der ikke har meget med nutidens og fremtidens realiteter at gøre.

Befolkningstallet på kloden stiger kraftigt

Hovedproblemet i tankegangen synes at være, at man ser bort fra den enorme befolkningstilvækst, der sker på Jorden.

Verdensbanken har tidligere været ude med tal, der indikerer, at omkring 170.000 nye verdensborgere kommer til verden hver eneste dag – netto. Og selvom vi er mange i de rige dele af verden, som udmærket kan skære i antallet af frikadeller og bøffer, og selvom mange gør det, så er virkeligheden den, at kødforbruget stiger på Jorden. Og alle prognoser tegner det selvsamme billede af, at den proces fortsætter.

Virkeligheden kalder

Det vil derfor være klimatisk galimatias, hvis man sætter kikkerten for det blinde øje og fornægter virkeligheden.

En virkelighed som også er, at Danmark er et af de steder på kloden, hvor kød og en række øvrige animalske produkter produceres allermest klimavenligt. Faktum er derfor, at klimaet vil blive belastet yderligere, for hvert eneste ton kød, der skæres væk fra den danske produktion. Fordi produktionen vil fortsætte i lande, hvor produktionen belaster klimaet mere pr. enhed end i en dansk produktion.

Det er naturligvis ikke noget, vi sidder og finder på. Det er dels logisk at understøtte produktionen dér, hvor den er mest klimavenlig. Dels dokumenteret i en frisk rapport fra World Ressource Institute i USA.

Blandt de mest opfindsomme

Betyder det så, at dansk landbrug bare skal fortsætte, som om intet er hændt? Nej, naturligvis ikke. Men det har dansk landbrug heller aldrig nogensinde gjort. Og det har den danske fødevareklynge heller aldrig gjort.

Tilsammen er primærproducenterne og de tilknyttede fødevarevirksomheder derfor blandt de mest opfindsomme i verden. Og derfor er vi i en position, hvor vi – som World Ressource Institute fortæller – producerer i den klimatiske verdenselite.

Alt andet end fodslæbende og sorte

Udviklingen i dansk landbrug er med andre ord konstant, og produkterne reelle klimakort, selvom stærke kræfter forsøger at male et billede af danske fødevareproducenter som fodslæbende og sorte.

Det er dog typisk et billede, der fremmanes af danske politikere og miljøorganisationer, som bruger skræmmebilledet indenrigspolitisk. Set i et globalt perspektiv er den danske fødevareproduktion langt bedre end sit hjemlige rygte.

(Indlægget har også været bragt som leder i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top