Tør øjnene

Det vil kun forværre tilstanden i den lokale fjord, hvis man stopper landbrugsdriften omkring den – skriver BL-medlem Jørgen Friis

fjord-22.-juli-2013

Af Jørgen Friis, Sarumgårdsvej 4C, 5290 Marslev

Igennem nogle dage har der været en voldsom forargelse over, at Lindø har købt noget landbrugsjord på Dræby Fed, som Kerteminde kommune tilsyneladende havde planer om at oversvømme, lidt á la Gyldensten Strand. I den forbindelse blev det nævnt, at fjorden ville blive sparet for en udledning af 2539 t kvælstof om året, hvilket dog senere blev rettet til 2539 kg om året.

Det er efterhånden blevet sådan, at alle fra politikere og nedefter synger med på denne falske kvælstof-melodi. Forsangeren er en professor på Aarhus Universitet, som ved at erkende sin fejltagelse vil lide et større ansigtstab end en kinesisk præsident, der kører igennem København og ser demonstranter med tibetanske flag.

Det har siden 1934 været påvist, at havmiljøet selv opretholder en balance mellem næringsstofferne, kvælstof og fosfor (Redfield-konstanten N/P 7/1). Da der på grund af årtiers udledning af renset og urenset spildevand fra Odense og omegn er en kæmpe bank af fosfor i Odense Fjord, vil det derfor kun forværre tilstanden at stoppe landbrugsdriften på Dræby Fed.

Derfor er det en win-win-win-win-win-situation, at det er gået, som det er: 1. Lindø får albuerum. 2. Lodsejerne får solgt jorden og kan stadig drive den jord, Lindø ikke bruger. 3. Fjorden vil stadig få tilført det livgivende kvælstof. 4. Naboerne slipper for en invasion af turister, der som på Gyldensten Strand valfarter ud for at se en oversvømmet pløjemark. 5. Og ikke mindst spares 11. mio. offentlige kroner på et nytteløst projekt.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Fyens Stiftstidende, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.