Så summer Sjælland igen

Landmand og BL-medlem Ole Christiansen tilbyder på ny frøblandinger til alle interesserede, som vil være med i projektet omkring blomsterstriber

MØDE blomsterstribe på Ryegaard Gods

Der er deadline ved midnatstid i dag, fredag, hvis man ønsker frø til blomsterstribe-projektet #SjællandSummer.

Det er den sjællandske landmand – og medlem af Bæredygtigt Landbrug – Ole Christiansen, som har taget initiativ til projektet, der handler om at skabe naturstriber på markerne og vel at mærke engagere sjællænderne i arbejdet med at styrke biodiversiteten.

Image og biodiversitet

I samarbejde med DSV Frø, Danmarks Biavlerforening, seniorkonsulent Jørgen Lundsgaard, journalist Jakob Tilma fra Maskinbladet og en gruppe engagerede landmænd tilbyder han igen i år alle interesserede at afhente frø med henblik på at skabe blomsterstriber, hvor det kan lade sig gøre. Landmanden fra Gadstrup ved Roskilde vil gerne vise, at det ikke kun er på det overordnede, generelle plan, at fødevareproducenterne herhjemme tager særligt hensyn til faunaen, men at konkrete projekter skabt af landmændene også er med til at styrke biodiversiteten.

”Selvfølgelig er projektet også ment som en imagekampagne i forhold til at vise, at de der konventionelle landmænd, som kører rundt og sprøjter med marksprøjten, og som bruger så lidt som muligt men så meget som nødvendigt af planteværnsmidlerne, de kan faktisk også give plads til blomsterstriber. Men der er også en enorm tilfredsstillelse ved at skabe al den flora og fauna. Antallet af agerhøns, fasaner, vilde bier og et hav af andre insekter er vokset helt vildt her på stedet i de fem år, jeg har haft disse blomsterstriber. Der er blevet meget mere levende – og det er vel at mærke hele året”, forklarer Ole Christiansen.

Stor efterspørgsel

”Vi vil gerne både styrke biodiversiteten og involvere så mange som muligt i dét arbejde. Det er fantastisk at skabe variation i det åbne land og øge fødegrundlaget for små dyr, der samtidig danner fødegrundlag for andre dyr og insekter. Vores sjællandske projekt er blevet så omfangsrigt efterhånden, at vi sidste gang regnede ud, at vi nu har blomsterstriber i et to til tre meter bredt bælte, der kunne strække sig fra Helsingør i nord til Vordingborg i syd. Det er da immervæk noget af en strækning. Både landmænd og folk i byerne støtter os – og sidste år kom der familier helt fra København ud til min gård for at hente blomsterfrø, fordi de havde hørt om vores arbejde med blomsterstriber. Senest har en gruppe ved navn Bevar Naturen i Solrød Kommune bestilt 120 kilo målrettet både lokale landbrug og private haver”, tilføjer han.

Hver pose dækker 1.000 kvadratmeter

Frøblandingen fra #SjællandSummer er ifølge initiativtagerne til gavn for både insekter, bier, sommerfugle, fugle, vildt, naturen og ikke mindst de mennesker, som involverer sig i projektet. Frøblandingen består af både et- og flerårige arter og vil typisk blomstre over en lang periode med mange forskellige farver. Flere af arterne i blandingen – der består af boghvede, honningurt, solsikke, oliehør, blodkløver, rødkløver, hvidkløver, kællingetand, cikorie, gul stenkløver, hjulkrone og lucerne – producerer både nektar og pollen til gavn for diverse insekter. Endnu en flerårig blomst er i år føjet til listen, og der er også fokus på, at blandingen selv kan hente kvælstof til væksten fra luften.

Der er to kilo i hver frøblandings-pose, der hver især skulle kunne dække et område på omkring 1.000 kvadratmeter.

Du kan læse mere om #SjællandSummer på facebooksiden HER, hvor der også kan bestilles frøblandinger.

Du kan læse mere om landmand Ole Christiansen i portrætartiklen HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.