Landbrug handler også om arbejdspladser på landet

Danske landmænd leverer både på eksport, samfundsindtjening, klima og miljø - samt på at skabe beskæftigelse udenfor byerne, skriver Peter Kiær

Peter Kiær 2 hos BL

Af Peter Kiær, næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Det er ikke kun landbruget selv, der er truet af såvel miljø- og klimaforhandlinger som de kommende vandplaner. Sammenhængskraften i Danmark er på spil – fordi utallige arbejdspladser herude på landet er afhængige af landbrugserhvervets succes.

Og dansk landbrug er helt bestemt en ubetinget succes. Ikke bare med milliardeksport og betydelig samfundsindtjening. Men med et af verdens laveste miljø- og klimaaftryk og en effektiv produktion. Eksempelvis har vi aldrig haft færre køer i Danmark end i dag – men producerer alligevel mere mælk end nogensinde. Også samlet set har dansk landbrug mindsket CO2-udledningerne markant og samtidig øget produktionen betragteligt. Se dét er grøn omstilling – og en viden, der ikke må gå til spilde, fordi så mange andre lande gerne vil lære af os. Det er således ikke bare vores sunde, sikre og velsmagende fødevarer, der er eftertragtet internationalt – men også vores erfaringer med at producere dem så klogt!

Forbrugerne – ikke politikerne – afgør efterspørgslen

Nej, kinesere og andre holder ikke op med at efterspørge koteletter, blot fordi venstrefløjen på Christiansborg synes, vi skal stoppe med at producere svinekød i Danmark. Faktisk er det globale kødforbrug stigende. Eller sagt på en anden måde: Den internationale efterspørgsel efter eksempelvis kød styrer produktionen, ikke fikse idéer og madplaner fabrikeret på Slotsholmen. Så man gør klodens klima værre, ikke bedre, ved at flytte landbrugsproduktion fra Danmark til lande med et højere klimaaftryk.

Vores store fødevarefremstilling her til lands er altså slet ikke sort, som så mange fejlagtigt vil gøre den til – den er tværtimod med til at booste den globale kamp for at afværge og begrænse følgerne af den globale opvarmning. Vi har derfor ikke bare ret til men faktisk en forpligtigelse til at opretholde denne produktion.

Min bedrift holder 40 arbejdspladser i gang

Dertil kommer som nævnt betydningen for beskæftigelsen i det, nogen kalder Udkantsdanmark.

Min egen gård på Midtsjælland er et godt eksempel. Her holder vi gang i, hvad der svarer til omkring 40 fuldtids-arbejdspladser, selv om der blot er otte ansatte på min egen bedrift. Det er disse job på eksempelvis slagteriet samt hos vognmanden og håndværkerne, der er med til at bidrage til livet på landet – hvor også andre mindre virksomheder og butikker bliver ramt, hvis man virkelig beslutter sig for at neddrosle kødproduktionen eller udtage god landbrugsjord i dette ellers så frugtbare land.

Lad os håbe, at dén vinkel bliver et emne i et kommunalt valgår!

(Indlægget har også været bragt som et noget kortere læserbrev i diverse lokale og regionale medier samt i landbrugspressen. Du kan eksempelvis læse teksten på www.randersidag.dk HER, Midtjyllands Avis’ variant HER, Maskinbladets netudgave HER samt Effektivt Landbrugs onlineversion via linket HER. Denne lidt længere kronik om emnet har været bragt i diverse dagblade i mediekoncernen Jysk Fynske Medier, og dét læserbrev kan du se via bl.a. Horsens Folkeblads hjemmeside HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.