Dyrplageri på statens arealer er uacceptabelt

Der skal ikke meget til, før en landmand eller en vognmand, der kører med levende dyr, får bødeblokken at mærke – det er noget anderledes med myndighederne selv…

Bonnesen

Af Erling Bonnesen (V), dyrevelfærdsordfører, Folketinget

Det er fuldstændig uacceptabelt, at dyr er sultet ihjel på statens arealer, som vi har set og hørt om på Mols Bjerge.

Det er stærkt kritisabelt, at det overhovedet kunne komme dertil.

Miljø- og fødevareministrene er gået til bekendelse, at det ikke må ske. Sagen er fra anden side blevet politianmeldt og må gå sin gang.

Husdyr kan ikke bare leve frit i naturen

Denne sag er ikke landmændenes skyld.

Dyrevelfærdsreglerne i Danmark siger klart, at når man har dyr i sin varetægt, så skal man naturligvis tage vare på dem, passe godt på dem og sørge for, at dyrene har tilstrækkeligt med foder og vand m.v.

I Danmark er vi kendt for god og høj standard for dyrevelfærd. Vi skal sikre, at vore dyr har det godt.

Kvæget i sagen på Mols Bjerge har været tvunget til at spise giftig gyvel og bark – eller direkte sultet, og deres afkom dør under fødslen.

Husdyr kan ikke bare leve frit i naturen.

Gennem hundredvis af år er de racer, vi kender indenfor kvæg og heste, blevet domesticeret, således at deres egenskaber er et godt stykke fra de dyr, som oprindeligt levede vildt.

Domesticerede racer kan ikke uden videre klare sig i det fri.

Derfor er det dyrplageri blot at udsætte husdyr i naturen og så regne med, at det bliver til en nationalpark med vilde dyr.

Det er ærligt talt både naivt og synd for de dyr, det går udover.

Rewilding er ingen undskyldning

For os i Venstre er det helt afgørende, at vores regler for dyrevelfærd gælder alle og på alle arealer – også på statens arealer. Det er ingen undskyldning, at der er tale om et projekt med rewilding.

Det er ikke i orden, at man lader sine dyr sulte, heller ikke på statens arealer. Det burde være soleklart, men sådan har man ikke rigtig set på tingene på Mols Bjerge på statens arealer.

Der skulle et samråd til…

Det er mig fuldkomment uforståeligt, at regeringen efter forgodtbefindende ville blæse på de regler, man selv har lavet i Folketinget, og som man nidkært vogter over bliver overholdt.

Der skal ikke meget til, før en landmand eller en vognmand, der kører med levende dyr, får bødeblokken at mærke, men hvis det er på statens arealer, det er galt, så skal der et samråd til, før at vi kan få bekræftet, at staten skal sørge for at overholde sine egne regler på statens arealer.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev på Maskinbladets hjemmeside, dén version kan du læse HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.