Concito tager fejl om det videnskabelige belæg

Direktøren for FødevareDanmark tager Bæredygtigt Landbrugs parti i debatten om grøn tænketanks såkaldte klimadatabase

Cows on green Grassland, typical Bavarian Church in Background

Af adm. direktør Torsten Buhl, FødevareDanmark

Det bør ikke stå upåtalt, at programleder Michael Minter fra den grønne tænketank Concito skriver noget, som ikke er rigtigt.

Det gør han i en kommentar i Effektivt Landbrug den 19. april, hvor han atter forsvarer den såkaldte ”klimadatabase”, som Concito lancerede i februar.

Jo, dansk oksekød er klimavenligt!

I kommentaren skriver Michael Minter: ”Der findes ikke videnskabelig dækning for, at dansk oksekød som sådan er mindre klimabelastende end oksekød fra andre lande”.

Det er simpelt hen ikke sandt, for det gør der.

Denne dækning kan Minter se refereret i artiklen “Country-specific dietary shifts to mitigate climate and water crises” fra 2020, hvor 12 forskere fra USA, Holland, Italien og Singapore placerer oksekød fra Danmark som det, der har det laveste klimaaftryk af oksekød fra alle 140 lande, der indgår i studiet – opgjort som ”bovine meat GHG footprint (kg CO2o /kg)”.

Denne artikel kan man læse på hjemmesiden www.sciencedirect.com.

Jeg anerkender, at forskere kan være uenige, men hvis Michael Minter og Concito vil anfægte disse forskeres resultater, må han komme med noget, der viser noget andet. Han kan ikke nøjes med en påstand om, at der ikke er videnskabelig dækning, når der rent faktisk er det.

Hvad Concito selv skriver…

Hvad der til gengæld ikke er videnskabelig dækning for, er Concitos klimadatabase. I hvert fald ikke i en sådan grad, at den kan bruges til noget. Det skriver Concito selv i sin egen rapport, hvis pointer Concito ikke engang selv vil tage ansvar for: ”Concito […] påtager sig intet ansvar for de præsenterede data og den efterfølgende anvendelse heraf”.

Mere specifikt pointerer Concito om sin klimadatabase:

• Klimamærkning, markedsføring eller beskatning af specifikke fødevarer: De gennemsnitlige klimaaftryk i klimadatabasen afspejler ikke den store variation, der kan være inden for hver varetype, og resultaterne vil derfor ikke være et retvisende eller tilstrækkeligt grundlag for mærkning, anprisning eller beskatning af specifikke varer.

• Bæredygtighedsvurdering: Klimadatabasens beregninger tager ikke højde for andre miljømæssige, sociale eller økonomiske bæredygtighedsparametre.

• Kostvejledning: Kostvalg alene med fokus på minimering af fødevarernes klimaaftryk vil ikke sikre en sund og næringsrig kost.

Man må spørge, hvorfor Concito så bringer disse ”beregninger” til torvs, ikke mindst når tænketanken samtidig angriber det, der faktisk er belæg for, og som kan anvendes til meget af det, som klimadatabasen ifølge Concito selv ikke kan bruges til.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug, du kan se avisens onlineudgave HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Det indlæg, som Torsten Buhl kommenterer på, kan du læse HER – og det oprindelige læserbrev fra Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen, som satte gang i debatten, kan du se via linket HER. FødevareDanmark er paraplyorganisation for Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerne i Danmark, KonditorBager samt foreningen SMV Fødevarer. Formålet med FødevareDanmark er at skabe et fælles talerør for små og mellemstore virksomheder og butikker indenfor fødevareområdet og at arbejde for, at det skal være enkelt og attraktivt at drive ansvarlig fødevarevirksomhed i hele Danmark).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen