”Forbrugeren har altid ret!”

Landbruget skal have respekt for såkaldte bølger i samfundet, lød det på mandag aftens webinar – hvor det dog blev slået fast, at der også i en ”veganer-tidsalder” er stor kødefterspørgsel

jeppe-1

”Jeg er bekymret for rammevilkårene – men markedet er der!”

Sådan lød det mandag aften fra Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Kiær om det at være kødproducent i Danmark anno 2021. Udsagnet kom, da BL i samarbejde med journalist og ordstyrer Jeppe Søe arrangerede endnu et webinar for alle interesserede.

Denne gang tog onlinemødet udgangspunkt i den såkaldte veganske bølge og andre bevægelser á la eksempelvis økologi. Her kunne de mange deltagere høre bl.a. flere landmænd, en dyrlæge, en forsker, en avismand, en økologi-sektorchef samt en kendt filmproducent ytre sig om især behovet for mere dialog mellem by- og landboere.

Mange råber op – få lytter

”Mange vil gerne råbe op – få vil lytte”, som den sidstnævnte – Peter Aalbæk – formulerede det.

Han har selv gjort sit til at forbedre dialogen ved at være med til at etablere et nyt boligområde hjemme i Herfølge, hvor omkringliggende landbrug leverer både byggematerialer og fødevarer. Filmmanden understregede, at han aldrig har mødt en natur- eller dyrefjendtlig landmand.

Prognoserne viser stigende kødsalg

At hoppe med på forbruger-vandringer medfører løbende modernisering af produktionsmetoderne herhjemme – men er imidlertid ikke ensbetydende med, at danske landmænd nødvendigvis bør droppe svine- eller mælkeproduktionen af hensyn til de veganere, som fylder meget i debatten. Prognoserne viser således stigende international kødefterspørgsel, kunne BL-direktør Hans Aarestrup dokumentere på mandagens webinar.

”Dansk landbrug leverer det, som markedet efterspørger – hverken mere eller mindre”, lød det fra direktøren.

Kritik af hovedstadspressen

Og som Effektivt Landbrugs chefredaktør Jacob Lund-Larsen sagde det – med henvisning til, at 80 % af den danske kødproduktion eksporteres til udlandet:

”Få procent af danskerne er vegetarer eller veganere, og de skal jo ikke diktere, hvad vi skal producere til udlandet”.

Selvsamme Jacob Lund-Larsen skød også på mainstream- og hovedstadspressen, da han skulle forklare, hvorfor producenterne indimellem forekommer at være langt fra forbrugeren – og omvendt. Effektivt Landbrug har eksempelvis skrevet side op og side ned om bl.a. det lave antibiotikaforbrug samt den høje dyrevelfærd i dansk landbrug, men…

”Som så mange landmænd ofte siger til mig efterfølgende: Hvor ville de ønske, at dén artikel i stedet havde stået i dagbladet Politiken”, forklarede chefredaktøren.

Se mødet herunder

BL-bestyrelsesmedlem, den nordjyske økolog Klaus Aage Bengtson, ramte hovedet på sømmet, da han på et tidspunkt under mandagens debat bekendtgjorde, at ”forbrugeren har altid ret”! Det betyder blandt andet – må vi forstå – at der fortsat er grobund for kødproduktion og såvel konventionelt som økologisk landbrug.

Også Veganerpartiets leder, Henrik Vindfeldt, blandede sig – via kommentarsporet – i debatten mandag aften.

Du kan se hele webinaret om landbruget og ”bølgerne” enten på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside HER eller på Bæredygtigt Landbrugs facebookside HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top