Ammoniaksag er både røget og speget

Det bør give stof til eftertanke, at Axelborg stemte for at få loven vedtaget – skriver Effektivt Landbrugs chefredaktør om Bæredygtigt Landbrugs kommende retsopgør

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

Omkring 300 danske landbrugsbedrifter er truet på livet af håbløse ammoniakregler.

Det har gennem 10 år været en kendsgerning. Det kunne vi nok engang berette i vores weekendudgave. Det nye i historien er, at nu vil interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug forsøge at gøre noget ved det. Om nødvendigt ved domstolene.

Grotesk forhistorie

Forhistorien er på det nærmeste grotesk.

Tilbage i 2011, hvor et blåt, politisk flertal stemte loven igennem, kæmpede en gruppe i partiet Venstre imod ammoniakreglerne. De kunne godt se, at de var umulige og ville efterlade hundredvis af landbrug i en håbløs situation uden andet end afvikling som fremtid. Men stærke kræfter i Venstre, der ville have en grønnere profil, og store overarme i landbrugets top ville have loven gennemført, fordi den kunne trække såkaldte anmeldeordninger med sig op i tempo. Så der blev åbenbart handlet i porten. I dag kendes prisen. Og den må 300 landbrug betale, medmindre en retssag kan redde deres fremtid.

Her på avisen har vi løbende gennem årene berettet fra ammoniakfrontlinjen og hørt landmænd fortælle om, hvor indgribende loven er for deres virksomhed. Vi har været med prominente politikere på landbrugsbesøg, hvor de hovedrystende har oplevet vanviddet på tætteste hold. Blandt navnene, som har rystet på hovedet ansigt til ansigt med berørte landmandsfamilier, er tidligere V-topfolk som Kristian Jensen og Esben Lunde Larsen.

En kamp på liv og død

De er nu fortid i dansk politik. Men de var med til at træffe de fatale, politiske beslutninger. Og hele affæren er der også tidligere folkevalgte i landbruget, der synes at have ret betydelige aktier i. Kønt er det ikke. Men det er mere end det. Det er en kamp på liv og død for 300 landmandsfamilier. Den kamp har Bæredygtigt Landbrug nu meldt sig ind i for fuld udblæsning. De varsler et retsligt opgør med denne groteske ammoniak-fadæse.

Paradoksalt nok er det ikke den røde del af det danske folketing, man kan bebrejde noget i denne sag. De røde stemte blankt, da loven blev behandlet i Folketinget, alt imens Axelborg pressede på for at få loven vedtaget. Det bør give stof til eftertanke hos de nuværende folkevalgte i L&F.

Nu skal der tørres op – hvem er med?

Om man kan og vil slå pjalterne sammen i landbrugets hovedorganisationer i denne ammoniak-sag, må man selv finde ud af. Men tørres op efter fortidens fejl, det skal der. Det skylder man de 300 ammoniak-gidsler i dansk landbrug.

Første skridt er taget fra BL’s side. Mon L&F følger med? Og hvis nej, hvorfor ikke? Og hvis ja, hvad så med fortidens argumenter og pres for at få ammoniakreglerne vedtaget – endda mod nogle blå politikeres gode vilje? Sagen synes både røget og speget.

(Indlægget har også været bragt som leder i avisen Effektivt Landbrug, du kan læse onlineversionen via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.