Vi skal producere mest muligt i Danmark

Fødevarer skal produceres med den mindste klimabelastning, og det gøres bedst i Danmark, mener planteavlsrådgiver Vagn Lundsteen

Bæredygtig Landbrug

Af Vagn Lundsteen, planteavlsrådgiver og direktør i AgroPro

Når vi producerer fødevarer, påvirker vi miljøet, klimaet og biodiversiteten. Det kan ingen afvise.

Udfordringen er at producere, hvor belastningen er mindst. Svaret er enkelt. Der skal produceres mest muligt i Danmark. Vi er nødt til at lægge vores national-egoisme til side og tænke globalt.

Mindre landbrug i Danmark forværrer det globale klima

Hvis vi reducerer landbrugsproduktionen i Danmark, som udgør 0,16 procent af jordens dyrkbare areal (kilde: FAO) og med en andel på 0,08 procent af jordens befolkning, har det ingen betydning for klimaet. Om vi så laver alt landbrug i Danmark om til natur, vil det ikke have nogen målbar global klimamæssig effekt.

Tværtimod betyder det noget for det globale klima at øge produktionen i Danmark. For dermed sikrer vi, at produktionen ikke øges andre steder, hvor klimaet belastes mere pr. produceret enhed. I Danmark producerer vi med verdens mindste klimaaftryk.

Der har ikke de seneste hundrede år været færre køer i Danmark. Og alligevel har produktionen af kød og mælk aldrig været større. At reducere antallet af danske kvæg vil belaste klimaet, da mælk og kød så vil blive produceret andre steder, hvor det belaster klimaet meget mere.

Eksport af viden

I stedet for at begrænse den danske fødevareproduktion bør vi i stedet øge den og fortrænge andre mere klimabelastende landes produktion. Og samtidig eksportere vores viden og teknologi til andre lande, som har meget at lære på klimaområdet. Præcist som med vindmøllerne. Hvis ikke vi havde den store viden omkring vindenergi, blandt andet udviklet som dansk grøn energi, havde vi aldrig haft den succes ude i verden. Vi er nødt til at have en stor egenproduktion for at udvikle viden, så vi kan hjælpe andre.

Hvis vores viden omkring effektivitet og klimabevidsthed blev eksporteret til bl.a. Indien og de afrikanske lande, ville vi derved kunne reducere den globale klimabelastning, som fødevareproduktionen i disse lande har. Det kunne blive den store klimarevolution og samtidig øge effektiviteten og mængden af fødevarer lokalt, så færre vil gå sultne i seng. For den globale befolkning vil også have kød. Det er vores ansvar, fordi vi kan, at hjælpe dem til at producere med den laveste klimabelastning.

Der venter et nyt ”vindmølleeventyr”, hvis vi kigger ud i verden, i stedet for navlebeskuende at tro, at vi gør en forskel ved at reducere den danske landbrugsproduktion.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Maskinbladets version HER og Effektivt Landbrugs udgave via linket HER. Skribenten er tidligere direktør for Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top